Ne hagyd, hogy saját intelligenciád ellened forduljon!

A stressz trendi. Divattá vált stresszesnek és feszültnek lenni.  Komoly képpel le-föl rohangálni, telefonálgatni, intézkedni, dudálni a másikra, csóválni a fejünket a másik tehetetlenségén és hibáin. Nincs idő semmire, sietni kell, meg kell oldani, nyomni kell a...

bővebben

Hogyan tehet minket jobb emberré a gonoszság pszichológiája?

Börtönőr lennél vagy inkább fogoly? Vagy van-e más választásod? A híres Stanfordi börtönkísérletet Zimbardo professzor vezette 1971-ben. Azóta ő már 86 éves, és kutatásai, valamint az általa elindított mozgalmak azon dolgoznak, hogy segítsenek egy jobb világot építeni, ahol nagyobb esélyünk van nekünk is jobbá válni. Én személyesen találkoztam vele, és ez maradandó hatást tett rám.

bővebben

VUCA: Miért katonai kifejezéssel írják le a mai világot, és mit tudsz tenni, hogy ez változzon?

VUCA: A mai világot egy olyan katonai kifejezéssel illetik, amely a vietnámi háború idején született. Ma már ez a kifejezés az egész világra igaz. De van remény, és nem is olyan bonyolult ez, mint gondolnánk.

bővebben

Nem tudom mi bajom, de valami hiányzik…

A gyermekem nagy tanítóm, mint mindenkinek a sajátja. Tükröt tart – egyfolytában összezavar és nem tetszik, amit látok benne, sőt időnként hevesen elutasítom. Mint mindenki, én is megpróbálok „jó” anya lenni, de ez sokszor nem sikerül. Magam is meglepődök magamon, mert a gyerek mindent kihoz belőlem, amit hordalékként még magammal hurcolok. Nincs mese, felkavarja az állóvizet. Ez a kapcsolatok lényege…

bővebben

Mikor kezded végre megmutatni valódi értékedet?

A végletekig kemények vagyunk magunkhoz. Folyamatosan látom, ahogy toljuk, lökjük magunkat. Megkérdőjelezzük magunkat. Látom a bűntudatot. Látom a feszültséget és a bizonyítási vágyat. Látom a mosolytalanságot. Látom a mosoly mögött a kételyeket. Látom, ahogy a külső elvárások hatnak, és értékesnek vagy értéktelennek tüntetnek fel bennünket magunk előtt. Látom a szenvedést is, amit ebből fakad. Pedig ez rossz irány.

bővebben

Milyen érzés kiégni? Lehet, hogy semmilyen, és ezért veszélyes!

A kiégés Hézser (1996) szerint egy 12 lépcsős folyamat, amelynek én a 10. fokozatán voltam – ez pedig a „belső üresség” állapota. Ez alatt már csak a depresszió és a teljes kiégettség szerepel. A legutolsó szint már nagyon komoly állapot – akár szívhalálhoz is vezethet, és távozott el már így egy kedves barátom alig 40 év felett.

bővebben

Üzenet minden gyermeknek, és minden felnőttnek is, akiben még ott él a belső gyermek

Mit üzennél a gyermekednek, amikor elbizonytalanodik? Mit üzennél belső gyermekednek, amikor megijed? Nem számít hány évesek vagyunk, mindig ott lesz bennünk a gyermek, aki keresi a válaszokat. Anyaként nem mindig sikerül úgy szeretnem a gyermekemet, ahogyan tudom, hogy kellene, mégis remélem, hogy jobb emberré válok az anyaságon keresztül.

bővebben

Az önelfogadás kulcsfontosságú: ha elfogadod magad, a világ is jobb lesz

Az önelfogadás lehet a kulcs egy jobb világ építéséhez. Mert, aki önmagát elfogadja, az már más embereket és élőlényeket sem fog bántani. Önmagunk elutasítása viszont állandó harcban nyilvánul meg, amit önmagunkkal vívunk. Ha pedig harcban állsz önmagaddal, hol maradna erőd egy jobb világot építeni?

bővebben

Ne a hiányra összpontosíts, ha jót akarsz magadnak!

A hiány nagyon erőteljes energiákat gerjeszt, és ez gyakran elragadja a figyelmünket. De mit jelent valójában a hiányra való fókuszálás? Hogyan ismerjük fel ezeket a mintákat a saját életünkben? Ez a feladat sokszor nehezebb, mint gondolnánk, mert szinte az egész emberi programozásunk erre épül.

bővebben

Pin It on Pinterest