Te hallottál már a coaching-ról? Bizonyára igen. Sokan hallottak róla. Divatos szakma. Ugyanakkor – ha még sokan hallottak is róla – nem valószínű, hogy nagyon jól körül tudnák írni. És hát tényleg: ’Mi az a coaching?’ A coaching persze nagyszerű dolog. Akik átélték, tudják. De ki és miért akarná átélni? Tapasztalatom szerint még akkor is kevés esélye van annak, hogy valaki egy coach-hoz elmenjen, ha személyes ajánlást kap olyasvalakitől, aki már részt vett egy vagy több coaching ülésen, és neki nagyban segített. Pedig épp azért ajánlja, mert tudja, hogy annak a másik illetőnek is segítene. Mégis kevesen jutnak el a tényleges kapcsolatfelvételig a coach-csal. Ennek a bizonytalanságnak valószínűleg az egyik oka az, hogy valójában tényleg nem tudják, hogy ’mi fán terem’ a coaching, és mi fog történni egy coaching ülés során. És bár lehet, hogy érzik, hogy jól jönne valamiféle külső segítség, ugyanakkor félnek vagy szégyenlik magukat a nehézségeik miatt, és egy lélekturkálós, sebfeltépős, enyebejnyés valamire gondolnak, amire a legkevésbé van szüksége bárkinek, akinek egyébként már most is épp elég baja van. Vagy talán, mert úgy gondolják külső segítséget igénybe venni pl. coach-hoz menni gyengeség, és egyébként is mindenki oldja meg a saját problémáját egyedül…(?)

Szóval mi is a coaching fogalma? Hogy segítsek tisztábban látni, megpróbálok a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) coaching meghatározásából kiindulni, úgy hogy az általános megfogalmazásból személyre szólót készítettem:

A coaching a Veled való partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirál Téged, hogy a legtöbbet hozd ki önmagadból személyes és szakmai szempontból is. A coaching egy egyedi szolgáltatás, és elkülönül a terápiától, a tanácsadástól, a mentoringtól és a tréningtől egyaránt. 

A fenti ’folyamat’ formailag egy személyes beszélgetés keretében valósul meg. Itt azonban nem hétköznapi társalgásról, hanem egy különleges, egyedi, rád szabott, és megismételhetetlen teremtő erejű beszélgetésről van szó, két ember, a coach és Te közötted.  A folyamat sikerességét (és sokszor gyökeres átalakító erejét) biztosítja a coach személye, eszköztára (pl. kérdések, vagy éppen a csönd) , kompetenciái, például a személyes, rád szabott figyelem és jelenlét, a feltétlen elfogadás, a nyitottság, valamint a Te bizalmad a coach személye és a folyamat iránt. (Ezt a bizalmat erősítendő, a Nemzetközi Coach Szövetség által akkreditált kurzust végzett coach-oknak követniük kell az ICF Etikai Kódex-ét munkájuk során, amely – többek között – titoktartásra is kötelezi a coach-ot.)

A coach – mint a Te személyes partnered – nem más, mint az alkotó folyamatok és változások személyes katalizátora magánéleted, kapcsolataid, munkád, karriered, üzleti céljaid vagy vezetői szereped újragondolásában, megújításában, átalakításában vagy finomhangolásában. A témádat Te határozod meg, és a coach feltétlenül hisz abban, hogy Te tudod mit akarsz, és hogy képes is vagy rá, hogy megvalósítsd. Ez nem vak hit – és nem csak a coach-ok és ügyfelek saját tapasztalata – hanem kutatási eredmények igazolják a coaching gyakorlati és anyagi megtérülését.

A coaching beszélgetés tehát egy olyan ’hely’, ahol nem kell megfelelni senkinek, és nem kell a legjobb formádban lenned. Sőt ez a lényege. Az lehetsz, ami vagy, és azzá válhatsz, amivé akarsz. Nálad a varázspálca, Te teremtesz. A coaching lényege a szabad választás biztosítása a számodra, a feltétlen bizalom, hogy Te tudod mi a legjobb neked, és bátorítást ad, hogy ezt meg is valósítsd. Ezért nem ad a coach tanácsot, és nem gondolkodik, érez vagy dolgozik helyetted. Ugyanakkor ebben rejlik a coaching inspiráló és valódi átalakító ereje. Mert minden, ami ott történik belőled fakad, és téged erősít.

Arra, hogy résztvevőként várhatóan milyen tapasztalatokkal gazdagodsz, ha a coaching-ot választod, az ICF coaching definíció második része ad választ:

Ha résztvevőjévé válsz egy coaching folyamatnak, megtapasztalhatod annak élményét, hogy

  • másképp látod személyes kihívásaidat és lehetőségeidet

  • megerősödik a gondolkodásod és döntéshozó képességed

  • fejlődik személyes hatékonyságod

  • nő az önbizalmad

  • közelebb kerülsz munkád és élet-szereped betöltéséhez

A coaching folyamat tehát támogat abban, hogy új és tágabb perspektívából lásd magadat, illetve a ’témádat’, továbbá segít beazonosítani a saját utadat és a rendelkezésedre álló erőforrásaidat. Lehet, hogy elfáradsz az ülés végére, mert keményen dolgoztál, hogy jobban megismerd magadat, tisztába kerülj azzal, hogy mit is szeretnél igazán, és hogy milyen lépések elfogadhatók és megtehetők számodra az adott helyzetben. Ugyanakkor fel is töltődtél az új élményektől, és amikor kilépsz az ajtón, tudni fogod mit kell tenned, hogy egy szebb jövőt teremts magadnak…

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu