Felelős felnőttként – de már olykor egészen fiatalon, még csak az iskolarendszer lépcsőit taposva – érezhetjük azt, hogy túl vagyunk terhelve, nehéz az élet, hogy minden a mi vállunkat nyomja, mindig egy lépéssel le vagyunk maradva, azt sem tudjuk mihez kapjunk, és este ájultan zuhanunk az ágyba egy olyan nap után, ami minden szinten kimerítő volt. A taposómalom előbb-utóbb értelmetlennek tűnik, mert nincs időd magadra, a jelened megélésére, a jövőt tervezgetésére, pláne annak építésére. Ettől aztán paprikás a kedved, türelmetlen vagy, nincs időd töltődni és apróságok is heves indulatokat váltanak ki belőled. Ilyenkor inkább lenne kedved ezt az egészet hátrahagyva egy lakatlan szigetre költözni…

Mit tehetsz ilyenkor?

1. Kezeld a legfőbb stresszforrást! Milyen dolgok vannak most az életedben? Mi okozza számodra a legtöbb feszültséget? A munkád? Egy kapcsolat? Túl nagy felelősségvállalás valamiért? Túlzott megfelelni akarás? Ahol a legnagyobb tehetetlenséget érzed, ott van a tennivalód, kezdd azzal! Ez általában a szembenézés és elengedés kombinációja. Pl. válts munkahelyet, helyezz új alapokra egy kapcsolatot vagy szakítsd meg stb. Kísérletezz új gondolkodásmód és reagálási módok kipróbálásával. Egy biztos: MINDENKÉPPEN változtatnod kell, mielőtt nagyobb bajba sodrod magadat, és rámegy az egészséged vagy az emberi kapcsolataid!

2. Arra koncentrálj, amit akarsz, és ne arra, amit nem! Ha már eleve sok a stressz, hajlamosak vagyunk a külső körülményeket okolni saját sorsunkért. Na ez az, ami garantáltan nem fog rajtunk segíteni. Helyette először is fogadd el, hogy az van, ami van, majd csinálj egy hátra arcot és fordulj egy új elképzelés és jövőkép felé, amit kis lépéseken és kísérletezésen keresztül valósíts is meg. Változtass azon, amin te magad tudsz változtatni, a többi ráér később.

3. Aludd ki magad! Elég triviálisnak tűnik, de a kialvatlanság korunk népbetegsége. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy kiadós alvás után sokkal derűsebben látod a világot, és tisztábban tudsz gondolkodni. A szervezet alvás közben regenerálódik, méregtelenít és feldolgozza a nappal átélt élményeinket. Volt egy ügyfelem, aki a coaching során azt tűzte ki célul, hogy elmegy aludni egy-két éjszakára egy másik lakásba a családtól elvonulva, mert erre akkora szüksége van.

4. Ne akarj többet belepréselni egy napba, mint ami belefér! A nap 24 órából áll, és minden időbe telik. Ha túltervezed a napodat mindig rohanó üzemmódban leszel és sosem leszel elégedett a nap végén. Hogy ez változzon objektíven fel kell mérned, hogy mi mennyi időt vesz igénybe a napodban. Kell aludnunk, ennünk, vécére mennünk, emailt írnunk, telefonhívásokat lebonyolítanunk, odaérnünk helyekre, fürödnünk, szépségápolunk, főznünk, takarítanunk, vásárolnunk, a gyerekkel lennünk, beszélgetnünk, és néha a semmibe bámulnunk. Vannak tevékenységek, amelyeket nem lehet kihagyni, a többiről pedig neked kell eldöntened hogy mennyire fontosak. Melyek azok, amiket mindenképp meg akarsz csinálni, úgy hogy a nap végén kiegyensúlyozottan érezd magadat, és hogy érezd érdemes volt felkelned. Nézd meg azt is, hogy hol tudsz könnyíteni pl. határozottabban vond be a tennivalókba a családtagokat, ne adj sokat az idődből olyanoknak, akik nem töltenek fel, ne érezd kötelességednek, hogy mindenki lelkét ápold, vegyél mosogatógépet, ne főzz minden nap, ha megteheted fogadj takarítónőt, szigorúan gyere el a munkahelyedről időben, ne lógj annyit a neten stb.

5. Jelöld ki a határaidat! Eddig és ne tovább! Ne tegyél meg olyan dolgokat mások helyett, ami az ő feladatuk, legalább is ne konzerválódjon egy igazságtalan feladatelosztás. Ne vállalj felelősséget mások sorsáért, hanem hagyd, hogy maguk tapasztaljanak meg dolgokat! Követeld meg az együttműködést másoktól, ahol csak lehet. Ne hagyd, hogy ők határozzák meg a napod teljes folyását, és hogy indokolatlanul és váratlanul elfoglaltságot adjanak neked, főként, ha nem a munkaadódról van szó. Ez persze eleinte furcsa lesz a környezetednek, de ha nem indulatból csinálod és következetes vagy – nem egyszer elvárod, másszor meg nem – előbb-utóbb kiderül, hogy mindenkinek jobb lett. Magadnak is szabj határt! Ne emészd magadad folyton, hogy ki mit mondott vagy, hogy mi hogyan sikerült, netán hogy fog sikerülni. Szabj határt a maximalizmusodnak, az elvárásaidnak és indulataidnak is. Gyakorlással pedig a gondolataidat is kordában tudod tartani.

6. Javíts a kommunikációdon! Ne okold magad, hogy nem tudsz jól kommunikálni. Többnyire úgy kommunikálunk, ahogy a családból és iskolarendszerből megtanultuk. Az emberi kapcsolatok értékesek, és sokkal sikeresebbek azok, akik jól tudják a saját igényeiket mások felé átadni és mások szükségleteit meghallani. A félresikerült kommunikáció, ahol a szándék és a hatás nem egyezik meg, bizalomvesztést, keserűséget és fejtörést okoz, ahol ráadásul már nem csak te, hanem egy másik fél is érintett. Ha kommunikációd láthatóan nem működik már hosszabb ideje, miért ne lehetne ezen változtatni? A coaching rövid idő alatt is látványos változásokat hoz, mert a te egyedi helyzeteddel foglalkozik, kezeli az érzelmi tüskéket, rávilágít a helyzet eredetére, és a veled harmóniában lévő, belülről jövő megoldásokat tárja fel. Ugyanakkor számos kommunikációs kurzus is van, ahol új viselkedéseket tudsz begyakorolni.

Szlávik Krisztina – coach
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak!