Belegondoltál már abba, hogy mekkora jelentőséggel bír az egész emberiség fejlődése szempontjából a beszéd megjelenése? Talán épp ettől váltunk emberré, és a nyelvhasználat mai napig elsöprő hatással van a fejlődésünkre és mindennapi életünkre, akár az egyén, akár egy közösség, akár egy egész társadalom szintjét nézzük. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a beszéd csak egy eszköz. Önmagában semleges, mint egy főzőkanál, egy kalapács vagy egy applikáció, ami a tableteden fut. És, mint minden eszköznél, a nyelvnél is a felhasználók hatalmában áll, hogy hogyan és mire használják, még ha nem is tudatosan teszik. Lehet a rombolás vagy az építés eszköze. Elindíthatunk vele békét és háborút. A szavak a ‘földbe döngölhetnek’ vagy új jövőt építhetnek. Gyógyíthatnak és betegséget okozhatnak.

A sokunk által megtanult kommunikációs modell szerint a kommunikáció egy szimpla információcsere az adó és a vevő között egy közvetítő közeg segítségével. Ezen az alapon egy beszélgetés nem más, mint információ átadása szavak útján. Remélhetőleg nincs aszfaltbontás a közelben, tehát a közvetítő közeg zajoktól mentes. Ha az adókészülékkel nincs baj, vagyis az illető nem beszédhibás, és ha a vevő dekódoló készüléke is jól működik – vagyis az illető nem hallás- vagy agykárosodott – akkor mindennek rendben kell(ene) lennie. Ezáltal sikeresen megtörténhet az üzenet átadása. Adó-közeg-vevő és kész. Ilyen egyszerű.

Vagy mégsem?

Mert, ha ez ennyire egyszerű, akkor miért van annyi félreértés családon belül, munkahelyi helyzetekben, és általában a kapcsolatainkban? Elmondom, hogy mit gondolok, a másik meghallgatja, és a kommunikációs modell alapján joggal várom el, hogy meg is értette. Például a főnök szépen elmondja mik a vállalati célok, az alkalmazottak pedig szépen megvalósítják. Vagy az értékesítők elmondják a termék előnyeit és én megveszem. A tanár elmondja az anyagot a gyerek pedig veszi az adást.

És ha egy beszélgetés parlagi információcsere, akkor miért beszélgetünk egyesekkel szívesen akár órákon át, míg másokat nagy ívben elkerülünk? Sőt vannak olyanok, akikhez vonzódunk, és már az első pillanatban a bizalmunkba fogadjuk őket. És szintén vannak olyanok, akik azonnal taszítanak, pedig még beszélgetni sem volt alkalmunk. Vajon ez miért van?

Szerencsére ez a téma a tudósokat is izgatja, és a modern természettudományos és pszichológiai kutatások eredményei folyamatosan mélyítik a képet a kommunikáció folyamatáról. Ezekből végül is az derül ki, amit egyébként tapasztalatból vagy érzésből már előtte is tudtunk: beszélgetéseink sokkal sokrétűbb és árnyaltabb történések, mint a megértést szolgáló egyszerű szóbeli információcsere egy adó és egy vevő között. A tudomány egyre pontosabb válaszokat tud adni a fenti kérdésekre is, és részben megmagyaráz olyan bölcsességeket is, mint például „Csak a szívével lát jól az ember” vagy, hogy a „A szavakkal ölni lehet.”

A múlt héten fejeztem be egy féléves kurzust a Conversational Intelligence® (C-IQ) módszertanáról, amely ezekre a tudományos eredményekre támaszkodva alkotta meg modelljét, figyelembe véve azt a – most már igazolt – tényt, hogy valójában tényleg az egész testünk részt vesz a szóbeli kommunikációban. Tetőtől talpig minden porcikánk. A sejtjeink, a vérünk, a szív, a genetikánk, az összes érzékszervünk, az agy és az egész ideg- és hormonrendszer mind-mind aktív részesei és változói egy egyszerű folyosói beszélgetésnek is. Ezért nagy felelősség és lehetőség is az, ami a szavak erejében rejlik. A coaching is ezért működik olyan jól – mert a coaching egy olyan kommunikációs módszer, amely a beszélgetést tudatosan használja tisztán, ítélkezéstől és manipulációtól mentesen alkotó céllal. Ebből a felismerésből jött számomra a Teremtő Beszélgetések elnevezés is.

A C-IQ eszköztárának segítségével pedig egyének, vezetők és csapatok kaphatnak betekintést a beszélgetéseink hátterében meghúzódó olyan tényezőkbe és folyamatokba, amelyek meghatározzák, hogy végül a kommunikáció szándéka és hatása összhangba kerül-e. Ez az, ami legtöbbször félresiklik, mert a szándék többnyire jó, de hatás elmarad, nem tartós vagy néha még a visszájára is fordul. Pedig, hogy ez ne így történjen mindenhol és mindenkor fontos lenne: szülőktől a házastársakig, tanártól a diákokig, vezetőktől kollégákig, marketingestől az értékesítőig vagy egy kis csapattól az egész szervezetig.

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Mert a boldogság mindenkinek alanyi jogon jár

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén 🙂 A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya vagyok.