Jó párszor küzdünk azzal, hogy elkezdünk valamit, de nem tudjuk végigvinni, befejezni. Mivel a coaching mellett egy nagy adag nyelvtanítási tapasztalat is van mögöttem, sajnos van fogalmam a visszaesés és az örök újrakezdés jelenségéről. Ezért most összeszedtem azokat a tennivalókat, amelyek segíteni fognak neked abban, hogy kikecmeregj az ördögi körből, és tartós sikereket érj el az élet bármely területén:

Így kerüld el az örök újrakezdést és lépj a megvalósítás tartós útjára:

1) Indulj tiszta lappal! Rengeteg kellemetlen élményt élünk át életünk során, sok negatív tapasztalatunk jön a múltból, családtól, tanáraiktól, munkahelyeinkről. Ne hagyd, hogy a múltbeli önbizalomtipró, negaholista (cikket lásd itt) környezetben szerzett tapasztalatok, és saját hiedelmeid eltérítsenek attól, amit szeretnél. Ha negatív gondolataid jönnek, tedd fel magadnak a kérdést? Mi van, ha nem igaz, amit gondolok/gondolnak? Mi van, ha mégis képes vagyok rá?

2) Vállald fel saját magad és környezeted előtt, hogy te ezt szeretnéd! Ha szükséges a támogatásuk, kérd meg, hogy támogassanak, de ha ezt nem teszik, akkor is csináld meg, amit elgondoltál, csak legfeljebb másként vagy más ütemben. Az értetlenség, a negatív jóslatok rosszul esnek, de igazándiból te legbelül úgyis tudod, hogy mit akarsz, ők pedig nem ismerik a te belső hangodat, és hogy mit súg a szíved.

3) Ne légy türelmetlen magaddal! Ha már többször próbálkoztál, valószínűleg nagyon frusztrált vagy és gyors eredményt akarsz. De attól még nem tartasz előrébb, mint ahol vagy. Hagyd hátra ezt is, fogadd el, hogy ez van, ne okolj senkit és sajnálkozz azon, hogy mennyi időt elvesztegettél. Ne ítélkezz magad és mások felett, mert nincsen hiábavaló tapasztalat az életben, és sosincs késő semmihez.

4) Ne legyenek irreális elvárásaid! Ne akarj fél év múlva felsőfokon beszélni, egy éven belül cégbirodalmat építeni, két perc alatt állást találni, holnapra megoldani a családi problémáidat. Tudom, hogy feszítő helyzetben vagy, és hogy már nagyon eleged van, de az irreális elvárások akkora nyomás alá helyeznek, és olyan mértékű boldogtalanság forrásai, amelyeket ép ésszel nem lehet kibírni!

5) Óvatosan a célokkal! Még a csapból is az folyik, hogy pontos, jól meghatározott célok nélkül nincs siker. De én azt mondom, ezt a szabályt rugalmasan kell alkalmazni, mert gyakran így születnek az irreális, teljesíthetetlen célok, és végül az örömtelenség, majd a feladás. Ha nincs elég információd vagy hited, bátorságod, képzelőerőd ahhoz, hogy pontosan kialakíts egy távlatibb célt, ne törődj vele! Sőt szerintem rengeteg stressztől szabadít meg, ha ez esetben egyenlőre kiválasztasz egy irány, amibe elindulsz. Aztán pedig minden nap tegyél valamit, ami abba az irányba visz. Legyen tehát a cél egy következő lépés megtétele a választott irányba. Közben csak annyira feszegesd a komfortzónádat, amennyit még fel tudsz vállalni. Pl. menj be angol órára, akkor is, ha nem volt időd házi feladatot csinálni vagy ha nincs kedved, olvass el egy cikket abban a témában, amiben előre szeretnél lépni, fizess elő egy ingyenes online tanfolyamra, hívj fel valakit, hogy egy hiányzó információt beszerezz, csinálj csak egyetlen dolgot másként, mint szoktál, beszélj valakivel, akit bár nem ’csípsz’, de mégis segíthet stb. Az útra, ami a célodhoz vezet, lehet hogy időközben fogsz rátalálni, bár azzal, hogy lépegetsz már valójában már rajta is vagy!

6) Fontos a rendszeresség! Ha rendszeresen foglalkozol a ’témáddal’, akkor előbb-utóbb rengeteg tudásod és tapasztalatod összegyűlik, tudni fogod mi a következő lépés, és egyre tisztábban látsz előre távlatokban is. Ekkor már reális határidőket, konkrét célokat is meg fogsz tudni fogalmazni, mert magasabb szintű lesz az önismereted, tudod mi mennyi időbe telik, milyen a próbálkozásaid fogadtatása, milyen feladatok várnak még rád, te személyesen mennyi időt tudsz rászánni, amely nem borítja fel pl. a munka-magánélet egyensúlyát stb. És persze közben megszületnek a sikerélményeid, a kíváncsiság, a megkeresések, a semmiből jövő lehetőségek, amelyek visznek előre, mint a szörfözőt a hullám :-).

 7) Gyűjts magad köré támogató embereket! Mert mindeközben nagyon fontos lenne, hogy legyen egy bátorító környezet, egy mentor, tanár, coach, és legfőképpen egy pozitív közösség, munkatársak, hasonló érdeklődésű ismerősök, akik végigsegítenek a folyamaton, és akikben megbízol. Ezt az emberi környezetet lassanként alakítsd ki magad körül! Nekik legyen a feladatuk, hogy biztatnak, visszajelzéseket adnak, a célon tartanak, utánad nyúlnak, és akiknek a körében őszinte lehetsz. Ők fogják kompenzálni az esetleges negatív impulzusokat, elkeseredettséget, amelyben részed lesz.

8) Maradj éber! Figyeld magad folyamatosan, hogy mit csinálsz, hogy ’miben sántikálsz’. Ha észreveszed, hogy folyamatosan elkerülésben vagy pl. halasztgatod a lépések megtételét, nem találsz rá időt, kifogásokat hozol fel, egyfolytában tréningekre jársz, de konkrét lépeseket nem teszel stb., és nem haladsz a vágyott irányba, akkor két lehetőséged van:

9) Tanulj meg elengedni! Vizsgáld meg újra, hogy tényleg szeretnéd-e te azt a dolgot, tényleg be tudod-e illeszteni az életedbe, vagy most jobb, ha marad minden úgy, mint volt. Ha valójában megkönnyebbüléssel tölt el a feladás gondolata, akkor ne gyötörd magad, hanem hagyd az egészet a fenébe! Akkor valószínűleg még nem ’fáj’ eléggé, nem egy szíved szerinti irányt választottál vagy a körülmények nem adottak. Ellenben, ha feladtad, vállad fel is a döntésedet magad és mások előtt, és ne érezd magad ettől kevesebbnek. Lehet, hogy később újra nekidurálod majd magad, de lehet, hogy soha nem fogod megcsinálni. Talán sosem akartad igazán. Akkor meg minek? Ne kösd le az energiáidat a bűntudattal vagy a ’kellene’-kel. Foglalkozz azzal, hogy olyan célokat, irányokat találj, amik neked fontosak.

10) Vegyél igénybe segítséget! Ha az előbbi vizsgálat után úgy döntesz, hogy még mindig akarod, csak ’valami visszatart’, amiről nem tudod pontosan mi az, vagy amivel nem tudsz egyedül megbirkózni, kérj segítséget! Lehet, hogy egy veled hozott negatív hiedelemrendszer akadályoz, lehet, hogy más életterületen kell előbb változtatásokat eszközölni, amit te nagy dolognak gondolsz, pedig nem is olyan drámai, de te már belelovaltad magad egy katasztrófa elméletbe, de lehet, hogy csak egy kis biztatás és közös tervezgetés kell. Ezen a ponton a támogatás döntő fontosságú lehet, hogy sínen tartson, és ne sajnálkozva nézz vissza később, hiszen nyilvánvalóan életed egy számodra fontos céljának megvalósulása – vagy meg nem valósulása – forog kockán!

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu

Kapcsolódó cikk: Hogyan lehetsz igazán sikeres egyszerűen, erőlködés nélkül?