Az az igazság, hogy én újra és újra beleszeretek a coachingba. Valószínűleg ezért hívtak vissza a Coaching Határok Nélkül (CHN) coach képzésébe segítőnek, mert ezt a szerelmet nem tudom véka alá rejteni. Szerencsére nem is kell. A férjemnek legalább is eddig nem volt ellene kifogása… 🙂 Annyira szeretem, hogy boldogsággal tölt el, ha látom tanulni jövendőbeli „konkurenciámat”. Azért idézőjelben, mert egyrészt legtöbbjük azért jön, mert már most is emberekkel foglalkozik, ezért a már eleve meglévő munkájában fogja használni azokat a kompetenciákat, amelyeket a képzésen megtanul. Ha pedig coacként fog dolgozni, akkor sem tudunk konkurálni. Mert minden coach egy megismételhetetlen ember is, és mindegyikük belevisz valami egyedit a munkájába, amitől meglesz a saját ügyfélköre. Másrészt ez a szakma kifejezetten olyan, ahol az ügyfél szimpátia és bizalom alapján választ. Ez pedig sokkal összetettebb folyamat annál, mint hogy leemelek egy doboz tejet a polcról.

A gond inkább abból szokott adódni, hogy azt is tejként adják el, ami tejállagú készítmény (Vagy valami ilyesmi a neve, egyszer láttam a boltban, és az első rémület után, hogy ilyen egyáltalán létezik, gyorsan vissza is tettem.). De talán ez sem baj. Coach vagyok, és szerintem az emberekben ott rejlik a tisztánlátás képessége. Legfeljebb most nem jól látnak, mert „bekoszolódott a szemüvegük lencséje”. Nálam van szemüvegtörlő, de nem én törlöm le az ő szemüvegét, mert nem dönthetem el senki helyett, hogy ő mire áll készen. Ő tudja csak egyedül, hogy mennyit képes befogadni, miután teljesen hozzászokott a koszos szemüvegéhez, sőt akár szereti is. Én nem bántani akarom az ügyfelemet, nem akarom erőszakkal lerángatni a szemüvegét, sőt megváltoztatni sem akarom. Ha megkeres engem, nekem az a dolgom, hogy higgyek az ő személyes erejében és ítélőképességében, és ez az a csoda, amitől végsősoron minden megváltozik.

Szóval valahogy így dolgozunk mi az ügyfeleimmel, de csakis a szó tágabb értelmében. Mert a coaching ülésen nem ennyire elvont és metaforikus a munka. Ott konkrétumokon dolgozunk, egy adott témán vagy nehézségen, amit az ügyfél elhoz hozzám, mert ez az, amiben ő szeretne előrébb lépni és tisztábban látni. Lehet az álláskeresés, egy kapcsolati probléma, az érzelmek kezelése, kiégés, gyereknevelés, életút-tervezés, időmenedzsment, döntéshozatal, egy csapat vezetése vagy egy üzleti terv elkészítése. A skála végtelen, ahogy minden élet, ember és szituáció is más. Aztán pedig nagyon jó látni az eredményeket, és hallani, amikor a sikerekről és az előrelépésről beszámolnak. Ez a coaching megfoghatóbb része, szándék szerinti fő hatása.

Ám a leglebilincselőbb számomra mégis az, ahogy ők maguk változnak és kezdenek átalakulni, új emberré válni, mintegy „mellékesen”. Amikor ezt látom, tudom, hogy szintet ugrottunk: egy olyan szintre léptünk, ahol ügyfeleim tartósan nagyobb fokú irányítást gyakorolnak az életük felett, és nagyobb biztonságban vannak még ebben az örökké változó világban is. És ezt a fantasztikus személyes átalakulást ők sem mindig látják tisztán, de ahogy haladunk előre a coaching folyamatban, vagy amikor később összefutunk és beszélek velük, és amikor meg-megírják, hogy hogy vannak éppen, akkor nekem egészen világos, hogy milyen az előtte – utána állapot.

Így változnak ügyfeleim:

#1 Önismeretük elmélyül

Elkezdik megérteni saját igényeiket és mozgatórugóikat, és azt, hogy bizonyos helyzetekben és kapcsolatokban miért érzik vagy nem érzik jól magukat. Elkezdenek jogot formálni arra, hogy erősségeiket használják, valamint hogy személyes elképzeléseiket és motivációs mozgatókat kövessék. Képesebbé válnak különbséget tenni saját és mások igényei között, pontosabban be tudják határolni, hogy „meddig tartok én és meddig ők”, és könnyebben átlátják meddig elfogadható számukra elmenni mások igényeinek kielégítésében és a külvilágnak való megfelelésben.

#2 Tudatosabbak lesznek

Egyszerre vannak benne egy helyzetben és egyszerre vizsgálják magukat kívülállóként. Kiélesedik helyzetfeliserő képességük, ezáltal már sokkal kevesebb jelből és hamarabb képesek felismerni azokat a szituációkat, ahol nincs egyensúly, de azokat is, amelyek felé érdemes nyitni. Megtanulják követni belső vezetőjüket, képesek jobban ráhangolódni belső hangjaikra és mozgósítani belső erőforrásaikat. Nem félnek az egyedüllétől vagy attól, hogy időt szakítsanak magukra, életük átgondolására és tudatos gondozására.

#3 Magabiztosabbá válnak

Elkezdik magukat a középpontba helyezni, ami nem az önzőséget jelent, hanem elmozdulást a kiteljesedés felé. Már nem elégszenek meg az állóvízzel, demotiváló kapcsolatokkal, és félelmeik ellenére sem halogatják a döntéseiket a végtelenségig. Nyitottá válnak a segítség elfogadására, de önállóan döntenek. Empatikusak másokkal, de már nem mindenáron törekszenek a megfelelésre. Nő a bizonytalanságtűrésük, és kevésbé ideális helyzetben is képesebbek hátradőlni, mert tudják, mit akarnak, és azt is, hogy megvan a képességük és az erejük a változtatáshoz. Megtanulnak nemet mondani, úgy, hogy egyben jobban kommunikálnak saját igényeiről.

#4 Bátrabbak lesznek

Bátrabban keresik az útjukat és kísérleteznek komforzónájuk határain. Már nem akarnak csak a biztosra menni, pláne nem, ha annak a hosszútávú önfeladás az ára. Nem esnek kétségbe, akkor sem, ha helyzetük nem az elképzeltek szerint alakult, képesek a negatív élményeket hamarabb feldolgozni és a megoldás felé mozdulni. Nem süppednek önsajnálatba és megkérdőjelezik korlátaikat. Ha támogatásra van szükségük, azt nem szégyenként élik meg.

#5 Megszépülnek 🙂

Amikor a coaching ülésekre behozott témákban előrébb lépnek, az már önmagában segít rengeteg stressztől megszabadulni. Ugyanakkor az is megváltozik, ahogyan magukhoz viszonyulnak. A pozitívabb énkép, a tudatosság és a cselekvés nagyobb szabadsága emeli az energiaszintjüket. Valószínűleg emiatt van az, hogy gyakran visszajelzést kapnak arról, hogy mennyire megszépültek, hogy „egyben vannak”, és hogy kisugárzásukban megváltoztak. És én is látom, ahogy megváltozik a tartásuk, a járásuk, tekintetük ereje és csillogása, de még a hajuk és arcbőrük minősége is. Ezek az árulkodó jelei annak, hogy már merik használni saját névreszóló varázspálcájukat, amivel megteremthetik saját szebb jövőjüket.

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya is vagyok.