Ma délelőtt egy régi ismerősöm jött el hozzám coaching-ra. Sok tennivalónk volt – és lesz is -, mert ő most nehéz és komplex élethelyzetben van, amiből ’felállni’ valószínűleg nem két napig tart, de az esélyei kitűnőek, hogy mindebből nyertesen fog kikerülni hat okból is kifolyólag:

1) Segítséget kért. Sokan egyedül akarják megoldani a gondjaikat, miközben eddig is egyedül próbáltak megbirkózni mindennel, és remélik, hogy megoldódik a helyzet miközben ugyanazok az emberek, környezet és hatások érik őket, mint előtte. Nem keresnek más referencia-pontokat, amik és akik segítségével másként viszonyulhatnak önmagukhoz. Holott már Einstein is megmondta, hogy ugyanazzal a gondolkodással nem lehet megoldani egy problémát, amivel létrehoztuk azt.

2) Felismerte, hogy változásra van szüksége és felmérte a feladat nagyságrendjét, és hogy szüksége van arra, hogy valaki őt ebben folyamatosan támogassa, inspirálja, akivel számba veszik, hogy milyen erőforrások állnak a rendelkezésére, és akinek ’elszámolhat’ és büszkélkedhet az eredményeivel.

3) Tudatosan elkezdte feldolgozni érzelmileg is a történteket, és  kezdeti sokk után az önsajnálat helyett saját teremtő hatalmának megélését választotta.

4) Vállalta a sebezhetőségét, vállalta, hogy megnyílik mások felé és kiteszi a sorsát az asztalra. Ehhez nagy bátorság kell, de ő választott magának olyan személyeket, akikben megbízhat, akik hozzáértők és ítélkezéstől mentesen meghallgatják és hatékonyan támogatják őt.

5) Rájött arra, hogy az ’én’ meghatározása nem mások dolga, hanem kizárólag az ő alkotói kompetenciája. Ő az, aki megalkothatja azt az embert, aki lenni szeretne, és aki önazonos.

6) Konkrét lépéseket vállalt céljának elérése érdekében. A coaching egyik fontos hozadéka, hogy – bármilyen apró – cselekedetek megtervezésével és végrehajtásával valódi változásokat hoz az életünkbe. Ezek a coacholt személy által megtervezett és vállalt reális, ütemezett feladatok, amelynek végrehajtásához a coaching végére már elegendő motivációval rendelkezik az illető, és felemelő sikerélményt hoznak.

A mai napon egy olyan úton indultunk el vele, aminek az eredménye egy kívül-belül újjászületett egyén lesz, és mivel ez egy hosszabb folyamat, ahol akadályokra is számítunk, az ő kérésének megfelelően egy évig fogom őt támogatni abban, hogy ez az átalakulás biztosan megtörténjen. Ez egy izgalmas feladat mindkettőnknek.

Ő hívta fel a figyelmemet arra is, hogy a mai nap – január 13. – az amerikaiak nem hivatalos ünnepnap katalógusában a ’Váltsd valóra az álmaidat!’ nap. Azt is mondta, hogy amikor ezt nekem leírta, akkor még üres szavak voltak, de a közös, személyes munka során tartalommal töltődtek meg, és mindez lehetségessé vált. Sőt hazament és már az első konkrét lépést is megtette az új, általa választott irányba!

Ennek a napnak az apropóján téged is arra biztatlak, hogy bármilyen nehéz helyzetben is legyél, életed átfordítása igenis lehetséges, és a legapróbb, sokszor bagatell lépésekkel indul! Ehhez azonban érdemes megfontolnod, hogy a fenti hat pontból vonatkozik-e rád és segíthet-e neked bármelyik is. Mert a mai nap csak egy emlékeztető, hogy bármelyik nap lehet az a bizonyos nap, amikor kezedbe veszed saját sorsodat!

Szlávik Krisztina – coach
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak!