Talán feltűnt, hogy egy ideje nem jelentkeztem, és nem raktam fel új tartalmat a Teremtő Beszélgetések oldalára. A hallgatás oka az volt, hogy egy időre elutaztunk. Mivel a férjem Malajziából származik ’hazalátogattunk’ a Kínai Újév alkalmából. (Tudom bonyolultan hangzik, hogy Malajzia, meg Kínai Újév, de most csak annyit, hogy Malajzia egy soknemzetiségű, multikulturális ország.) Segített a kikapcsolódásban, hogy korlátozott volt az internet-, tévé-, és média-hozzáférésünk, és furcsa módon az is, hogy a beszélgetések egy része számomra ismeretlen nyelveken, kínaiul vagy malájul zajlott, de még sok más tapasztalat is. Kicsit nehéz szívvel vettem tudomásul, hogy vége, de hazaérve rájöttem, hogy amit ott átéltem, ahhoz nem kell a világ másik végébe menni. Egy kis odafigyeléssel, hozzáállásunk frissítésével a mindennapokba is ugyanúgy belecsempészhetjük a feltöltődést, a hátradőlést és könnyedséget:

1) Amikor csak megteheted csak ’legyél’, csupán élvezd, hogy vagy, hogy élsz! Nem kell meditálnod, csak felejts el azt a szót, hogy ’kell’ vagy ‘kellene’ vagy ‘határidő’ legalább napi öt percre.

2) Ne értékelj és ne ítélkezz! Csak nézd, hogy mi történik, és ne érezd szükségét, hogy véleményt formálj, okokat keress vagy verbalizáld a látottakat. Nem az tesz téged valakivé, hogy véleményed van. Te ettől függetlenül is valaki vagy, és ha ezt megtapasztalod, az erőt ad és megerősíti az önbizalmadat.

3) Próbálj többet hallgatni! Csak figyeld az embereket, ahogy beszélnek. Ne ítélkezz felettük, ne akard meggyőzni őket, csak figyelj. Felszabadító érzés, amikor már nem akarsz másokat megváltoztatni vagy meggyőzni, és saját magadat sem félted mások ítéleteitől.

4) Ha elvárásoktól mentesen találkozol emberekkel, sem tőlük sem magadtól nem vársz semmit, feltöltődve mész haza. Ha elvársz valamit, ha meg akarsz felelni, ha bizonyos képet akarsz sugározni, az leszívja az energiáidat.

5) Ha valamit szeretnél – barátságosan – de kérj! Ha kérdésed van – mosolyogj – és kérdezz! Ez is feltölt, hiszen igényeidet megfogalmaztad. Tovább észrevettem, hogy azokban a kultúrákban, ahol szabadabban kérdeznek, kérnek és reklamálnak az emberek, ott a szolgáltatók és az eladók is felkészültebbek, jobb kedvűek, magabiztosabbak, és magasabb színvonalon szolgáltatnak, szóval az élet is kellemesebb.

6) Élvezd a természetet, ne szidd az időjárást. Ne feledd erre most van lehetőséged, amíg itt, a Földön vagy. Hagyd hogy a szél lobogtassa a hajad, a hideg megcsípje az arcodat, a melegtől és az izzadságtól ragadjon a bőröd, az eső szétáztassa a frizurádat.

7) Az emberek többsége jószándékú és szeretettel teli. Próbáld meg velük eltölteni az idődet, a negatív élmények terheit pedig ne cipeld sokáig.

8) Minél többször jusson eszedbe nem sajnálkozni azon, ami van, ami már elmúlt, és ami majd még jöhet. A rágódás és az aggódás olyanok, mint a paraziták. Kitartóan és alattomosan szívogatják az életerődet.

9) A mosoly tényleg feltölt! Ázsiában sokkal több a mosoly, jó exportcikk lehetne belőle, de nehogy már ezt is onnan kelljen importálni 🙂

10) Legyél büszke a munkádra! Mindenki munkája fontos. Ezt Ázsiában többnyire tudják, mert még a WC-és néni arcán sem a világfájdalom tükröződik.

11)  Menj és éld az életet, menj végig valódi utcákon, találkozz valódi emberekkel, válts valódi szavakat, nézz bele valódi szempárokba és fogj kezet valódi kezekkel. A virtuális valóság később is ráér, és nem is hinnéd mennyi idődet és energiádat elviszi, amíg ki nem próbálod!

12) Tedd félre a félelmeidet, akár egy kis időre is, és nézd meg milyen úgy a világ! Milyen úgy látni a tengert, hogy közben nem jut eszedbe a környezetszennyezés, úgy látni egy arabot, hogy nem jutnak eszedbe a hírek?

13) Nem a hely oldja meg a problémáidat, hanem te. A hasonlóan gondolkodóknak minden országban ugyanolyan gondjai, betegségei vagy éppen sikerei vannak. Így elsősorban a gondolkodásodat formáld, és a szélmalmokkal majd később vedd fel a harcot!

14) Nézz rá a problémáidra és az életedre madártávlatból is. A 37. emeletről például egész másként néz ki a világ, mint a földről. Ami lenn kaotikusnak tűnik, föntről egy rendszer. Ami lentről csúnya és romos, fentről az egyetlen zöld színfolt: egy háztető növényekkel átnőve, ahol az élet végre előtört. Ne állj ellen, mert lehet, hogy életed romos része az a hely, ahol az új élet bontakozik ki éppen.

15) Beszélgess emberekkel, szólíts meg akár vadidegeneket is! Legtöbbször nem fognak elutasítani, és néha nagyon érdekes emberekkel találkozhatsz, váratlan információkhoz juthatsz, és fel is töltődsz!

Szlávik Krisztina – coach
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak!

Photo attribution: By Israel Defense Forces (Relaxation) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons