Ha őszintén belegondolsz azért nagyon is sokminden összejött már neked is az életben. Némely dologért szinte tenned sem kellett, és mégis egyszerűen megvalósult. Más dolgok viszont valahogy nem akarnak klappolni. Nem jön össze egy jó állás, egy normális párkapcsolat, a gyerekvállalás vagy az anyagiak. Kinek mi.

Saját életem és az ügyfelekkel való munka alapján összeszedtem 5+1 lehetséges okot, amelyek miatt egyhelyben toporogsz, vagy inkább újra és újra ugyanazokat a köröket futod:

1. Igazából nem azt akarod, amit gondolsz, hogy akarsz.

Könnyen lehet, hogy te sem tudod, hogy nem igaz, amit mondasz vagy gondolsz, de ha másból nem is, abból bizonyosan észreveszed, hogy valahogy nem akar összejönni. Lehetséges, hogy ez azért van, mert ellentmondásosak a szándékaid. Például szeretnél egy állást, jó lenne élvezni a biztos jövedelmet belőle, de a családanyaság minden energiádat leköti. Ilyenkor nem az állás az, amit te valójában akarsz, hanem egy kiadós pihenés vagy a családanyaság önmagában vagy valami más, például egy jobb munkamegosztás otthon, ami lehetővé teszi azt, hogy elvállalj egy napi 8 órás kötöttséget. Vagy a párkapcsolat utáni vágyat összekevered a biztonság utáni vággyal vagy valami más személyes probléma megoldását várod tőle.

2. Azt tudod, hogy mit nem szeretnél, azt viszont nem, hogy mit igen.

Vagyis nincs tiszta a képed arról, hogy milyen lenne számodra az a helyzet, amikor nincs benne jelen az, amit nem szeretnél. Nem is olyan egyszerű egy ilyen kép megalkotása. Egyrészt, mert ez tisztán alkotó-teremtő munka. Mi pedig követésre lettünk nevelve. Arra, hogy a hiányra, a tökéletlenségre és a külső elvárásoknak megfelelésre koncentráljunk. Valamint arra is, hogy álmainkat megkérdőjelezzük a ’realitásokra’ és a kötelezettségeinkre hivatkozással. Másrészt, ha elkezdesz a jövőképeden dolgozni, egyből érezni fogod a felelősséget a saját sorsodért, ami elsőre ijesztőnek tűnhet, mert kilök a komfortzónádból, és ezt sokan inkább nem vállalják.

3. Nem hiszed el, hogy megkaphatod, amit szeretnél.

Lehet, hogy kishitűségre treníroztak, de az is lehet, hogy túl nagyban gondolkozol, és az elméd nem tudja elhinni, hogy lehetséges megkapnod, amit kívánsz. Ilyenkor csak egy kis előrelépést tűzz ki célul, olyat, amit ellenállás nélkül el tudsz fogadni. Ellenállás ellenében nem fogsz tudni hatékonyan cselekedni. Az is lehet, hogy régi hiedelmek és csalódások működnek a háttérben, amiket felszínre kellene hozni a továbblépés érdekében. Ezért, ha ellenállást érzel magadban vagy észreveszed, hogy nem csinálod, amit ’kellene’, akkor inkább állj meg, és járd körbe újra a célodat.

4. Túlontúl függsz a dolgok kimeneteléről, ’rágölcsölsz’ az eredményre.

Megváltást vársz és a boldogságodat teszed függővé attól, hogy összejöjjön, amit akarsz. Nem érzed magad boldognak, amíg meg nem valósul a vágyad. Stresszesen pedig nem fogsz tudni boldogságot teremteni. Többek között azért, mert ilyenkor az agy magasabb rendű részei, amelyek a kreatív, alkotó, bölcs, kapcsolatteremtő, kockázatokat is vállaló és az igényeit megfogalmazó tudó énünkért felelnek felelnek letiltódnak, valamint az érzékelés beszűkülése miatt nem vesszük észre a legegyértelműbb jeleket és megoldásokat sem. Ilyenkor maradnak nekünk az agy primitívebb részei, amelyek a reflexes viselkedésekért felelnek. Ennek eredményeképpen nem a valós helyzetre reagálunk, valahogy úgy, mint Pavlov kutyája, aki akkor is nyáladzik, amikor megszólal a csengő, de az ebéd elmarad.

5. Másokat akarsz megváltoztatni.

Még magunkon sem könnyű változtatni, nemhogy másokon – ezért ez nem is a mi dolgunk. A külvilág nagy része ráadásul azt tükrözi vissza, amilyenek mi vagyunk. Tudom nehéz elhinni, de tényleg igaz, hogy például azon tulajdonságok, amikre másokban panaszkodunk, az bennünk is megvannak. Ezt én is közhelyesnek tartottam, mert az ember vak saját magát illetően. De amikor egy megbízásom során szemtől szembe találtam magam azzal, hogy ez mennyire pontos, az nagyon-nagyon elgondolkodtatott a saját életem és kapcsolataim vonatkozásában is.

+1.  Nem veszed észre, hogy már megkaptad, amit akartál.

Például, mert annyira belebonyolódtál a problémába, hogy mást nem is látsz. Vagy annyira az ellenőrzésed alatt akarod tartani a folyamatokat, hogy beszűkítetted az elképzeléseddel azzal is, hogy pontosan hogyan, kivel, mikor, miért úgy stb. valósuljon meg az a dolog. Ekkor előfordul, hogy nem veszed észre ott van az orrod előtt, amit keresel. Például már régóta kutatsz egy megfelelő embert egy munkakörre, de nem veszed észre, hogy ott dolgozik a szervezetben. Vagy annyira fix a kép a fejedben, hogy az állásinterjúkon elengeded azt a jelentkezőt, aki megoldaná a gondodat. De a magánéleti kapcsolatainkban ugyanígy. Sokszor távolabbra nézünk, mint kellene.

Szlávik Krisztina – coach
Mert a boldogság neked is alanyi jogon jár!

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel lehet dolgozni. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Például azért, mert az üvegen belülről bármelyikünknek kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén 🙂

Photo by Jerzy Kociatkiewicz, https://www.flickr.com/photos/access/2165374689