Az elme nagyhatalmú fegyver, de vedd észre, amikor ellened fordul. Vedd észre, ha folyamatosan gondolatokkal bombáz, taszigál, piszkál, zsinóron rángat, megcsináltat veled dolgokat, kétségeket ébreszt, zsarol, katasztrófa-elméleteket gyárt, analizál, méricskél, hasonlítgat, és legfőképp szeretteti magát. Szüksége van a figyelmedre és mások figyelmére. Szükségletei vannak, ahhoz, hogy boldog legyen. Ááá, dehogy akarja, hogy elérd ezt a boldogságot! Az számára a véget jelentené.

Aggódik a jövőtől, a múltból pedig blokkokat és fájdalmas emlékeket prezentál. Mindegy neki, csak történjen valami. Mindegy, csak mondjon valamit. Mindegy, csak legyen véleménye. Mindegy, csak legyen dráma. Mindegy, csak nyomot hagyjon. Fontos neki, hogy szembesítsen téged és mindenki mást az „igazsággal és a tényekkel.” Jól titkolja, de lényeges számára, hogy fájjon is neked, hogy legyen min keseregni, és legyenek mindig vágyak, amelyek kielégítéséért megküzdhetsz, vagy kielégületlenségén szomorkodhatsz. Csak azért adagol néha egy kis örömöt is, hogy nehogy a végén még kiebrudald. Mindez hatalmat, identitást és jövőt ad neki. Az elme igazi stratéga.

Egyik kedvenc mesterem, Mooji, így írja le az elme működését:

Elmész randira egy lánnyal, aki nagyon tetszik. Ám, a másik asztalnál megpillantasz egy másik szép lányt, és találkozik a tekintetetek.

Az elme azt súgja: Tetszel neki 🙂 Menj oda!

Te: Dehát randin vagyok…

Az elme: Nem baj, ne aggódj, csak menj oda, és üdvözöld!

Te odamész.

A lány rád néz, és hidegen azt mondja: Mit akarsz??

Erre (ugyanaz) az elme: Ejnye, nem kellett volna odamenned! 🙁

És tényleg így működik ez, csak figyeld meg.

A kérdés:

Van-e bátorságod kiszállni a játszmából és elvenni az elmétől a fegyvert?

Van-e bátorságod elengedni eddigi gondolati mintáidat? Van-e bátorságod elengedni a bánatodat? Van-e bátorságod nem félni a jövőtől? Van-e bátorságod átadni magadat az életnek? Van-e bátorságod elengedni azt, aki eddig te magad voltál?

Szlávik Krisztina ACC
Coach & Motivációs Térkép tanácsadó
C-IQ Enhanced Skills Practitioner

Fotó: Michael Foster

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon vagy hírlevél feliratkozáson keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel lehet dolgozni. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Például azért, mert az üvegen belülről bármelyikünknek kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén 😉