Miért nem történik meg a várva várt jó az életedben? Miért nem kapod meg azt, amit szeretnél? Miért nem sikerül neked, ami másoknak pedig igen? Miért esel mindig vissza? Pedig állítólag a változtatás megvalósulása csak rajtunk áll. Na persze, könnyű azt mondani, de mégis hogyan kell csinálni vagy hogyan működik ez az egész, és másoknál miért működik, nálunk pedig nem?

Nos, a változtatás többnyire egy komplex, soktényezős és sokszintű folyamat, ráadásul annyi minden befolyásolja, hogy első nekifutásra szinte lehetetlen átlátni minden elemét, és ebben rejlik a nehézsége.

Digitális világban élünk, ezért egy számítógépes analógián keresztül könnyebb lehet megérteni a folyamat működését.

 Amikor elképzeled a vágyott jövődet tulajdonképpen egy programot írsz. Még akkor is programot írsz, amikor ábrándozol vagy csak egyszerűen ’jobbat’ vársz, de konkrétumok nélkül. A program ilyenkor ködösre sikerül, és az eredmény sem egyértelmű. Ekkor van az, hogy a változás rád köszönt, de mást kapsz, mint amit vártál.

Ha viszont úgy döntesz, hogy a kezedbe veszed az irányítást, akkor tudatosan kell írnod a programjaidat. Ez a programírás már önmagában is elég nagy kihívást jelent, és már ezen a ponton sokan elbukunk. Először is mert sokan nem merik elképzelni, hogy lehetséges másképp vagy, hogy ők megérdemlik a szebb jövőt. Másodszor, ha belemész a ’játékba’, elkezdődik számodra a munka dandárja. Először is azonosítanod kell, hogy mik a ’felhasználó’ vagyis a te igényeid, milyen problémára keresed a megoldást, vagyis mi a célod, pontosan milyen a vágyott állapot, és melyik vágyott állapottal szeretnél először foglalkozni, ha több is van.

A cél eléréséhez pedig meg kell tervezned a folyamatokat, lépéseket, miközben figyelembe kell venned a különböző inputokat és outputokat, külső és belső tényezőket, veszélyeket, lehetőségeket stb. magyarán azt, hogy hogyan, milyen lépéseken keresztül fog megvalósulni, amit szeretnél?

Ennek a programnak be kell töltődnie, és a te fizikai tested, az agyad, az izmaid stb. fogja végrehajtani a programot. Első kérdés, hogy van-e ehhez elegendő tárhelyed, vagy már annyira teletömődtél régi szoftverekkel, érzelmi, mentális és spirituális programokkal, információkkal, képekkel stb. hogy az új program nem tud működni. Ezek a programok nem feltétlenül – sőt többnyire nem is – a saját programjaid, hanem letöltődhettek szülőktől, az iskolarendszerben, társadalmi környezetben stb is. vagy íródhattak kellemetlen tapasztalatok eredményeként. Tehát kell egy nagytakarítás, át kell nézned mi van a ’gépeden’ és el a felesleges dolgokat el kell távolítani.

Az sem mellékes, hogy mennyire vagy fitt és egészséges, vagyis, hogy a ‘hardver’ mennyit bír. Ezért vigyázz a kondíciódra, figyelj a kiégés jeleire és ügyelj az étkezésedre, még ha a célod nem is ezzel kapcsolatos.

Az is kérdés, hogy az operációs rendszered kompatibilis-e az új programmal? Ha nem, akkor frissítened kell, vagy ha teljesen más alapon működik, akkor az operációs rendszert is le kell cserélned. Az operációs rendszert a te értékrended, hiedelmeid, kultúrád, eredendő gondolataid, és személyiséged rendszere. Ezek számodra úgy tűnnek, hogy ezek nélkül nem lennél ’az aki’, sőt kifejezetten szeretheted is magadban ezeket a vonásokat, mert korábban hozzájárultak az eredményességedhez. Egyes rendszerek például ’az én ilyen vagyok és kész’, ’bizonyos kor után ehhez már túl késő’, ’én nem vagyok egy XY típus’, ’én nem pesszimista vagyok, hanem realista’, ’kicsi vagyok én ehhez’ ,’változzon meg más’, ’engem kerül a pénz’ stb. alapjaiban inkompatibilisek és megvétózzák bármilyen változtatási vagy bőség program futását.

Emellett meg kell vizsgálni azt is, hogy párhuzamosan milyen kisebb programokat futtatsz az adott témában, mert lassítják vagy ellehetetlenítik az új program működését. Például, ha kávéval szívod a cigit, a kávéprogramot be kell zárnod, ahhoz, hogy a leszokás program működhessen. Vagy, ha tisztaság mániás vagy és emiatt nincs időd elmenni edzeni, akkor a tisztaságmánia programot kell kontroll alatt tartanod.

Ha minderről gondoskodtál, az új program bevezetése és működése során még mindig lesznek nehézségek, sőt a nehézségek akkor kezdődnek igazán, ha már futtatod az új programot. Egy csomó mindenre csak a működés közben derül fény. Ez teljesen törvényszerű, lesznek olyan akadályozó programok, amiket nem vettél észre, váratlan külső események stb. De nem szabad, hogy elkeseredj, hanem tarts ki, mert ez azt jelenti, hogy végre a kezedbe vetted az irányítást, és magad vagy életed alkotója és kivitelezője!

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu