Nemrég egy kedves kollégámmal, coach társammal beszélgettünk. Már előtte is sokat és mélyen társalogtunk, és vitattuk meg amit látunk, hogy mi zajlik körülöttünk, másokban, és bennünk. Hogy milyen az, amikor valahogy elnövünk, elfejlődünk a környezetünktől, és csodálkozva nézzük a körülöttünk szaladgáló embereket, rácsodálkozunk reakcióikra, következtetéseikre, ítéleteikre, véleményükre. Amikor mindennek pár éve még mi is részesei voltunk, élveztük a tevést-vevést benne, de mintha most egyszerre ugyanaz az eddigi világ idegen lenne, vagy mi lettünk ufók – nézőpont kérdése.

Tehát van az a világ, amiben addig boldogultunk, amiben munkát vállaltunk, ami a megélhetésünket adta. Egész jól elvoltunk benne, bár mindig volt egy hang, ami ott sutyorgott, hogy az a világ, amiben vagyunk, valahogy limitált. Ekkor még nem tudod, de ez azért van, mert valójában „túlnőttél” rajta. Készen állsz arra, hogy egy újabb szintre lépj, ami már nem az anyagi szint, és nem a külsőségekkel kapcsolatos, hanem egy magasabb szintű evolúció része, belső átalakulásod és újjászületésed kezdete.

És, ha egy születés beindul, azt már nem lehet megállítani. És tapasztalni fogod, hogy ez a hang egyre csak felerősödik. Nem lehet elhallgattatni. Ez egy kínlódós időszak. Telis-tele csapongással, fent és lenttel, útkereséssel, próbálkozással. Mondhatni rohangálsz, mint pók a falon. Lehet, hogy csak gondolatban, a fejedben pörögnek a gondolatok, de lehet, hogy ténylegesen csapódsz ide-oda. Először szeretnél visszatalálni, és újra bekapcsolódni a régi körforgásba, de ez valahogy már nem komfortos.  Aztán eldöntöd, hogy valami újban veted meg a lábadat, de az meg olyan, mintha ingoványba lépnél, ahol csak te vagy egyedül, nincs, aki mutatja az utat, mert bárki bármit mond vagy tanácsol, nem nyugtat meg.

Aztán egyszer csak megváltozik valami. Miután megfutottad a végső köröket, valami kezd kitisztulni. Rájössz, hogy a hétköznapjaidban kell rendet tenned. Rájössz, hogy mi az, amit addig elhanyagoltál, mert túl hétköznapinak gondoltad, fontos. Az egyszerű dolgokra fókuszálással kezded. Eldöntöd, mert tudod, érzed, hogy akkor és ott mi a prioritás, és e szerint cselekszel. Ez a prioritás gyakran nem esik egybe azzal, amit korábban helyeztél előtérbe, vagy amit a félelmeid és mások diktálnának. De már nem érdekel ki mit mond. Már nem a másoknak való megfelelés dönt, még akkor sem, ha ez másoknak nem tetszik, és nem úgy reagálnak rá. De ebben semmi dac nincsen. Így már nem baj, ha ezzel veszítesz valamit, vagy mások butának néznek. De furcsa mód, többnyire nem így reagálnak, mert valahogy ők is megérzik azt az erőt, ami belőled árad.

Ez az igazi ünnepnap.

Innentől válsz életed valódi teremtőjévé. A munkám leggyönyörűbb része, amikor meghallhatom ezt valakinek a hangjában – amikor hirtelen felnő, és saját életének tudatos alkotójává válik. Mert coachinggal hamarabb éretté válik az ember és harmóniába kerül önmagával. Ilyenkor megváltozik a hangja is. Ez a hang nem fél segítséget kérni sem, mert olyan emberhez tartozik, aki már ismeri, de nem szégyelli saját korlátait. És ez a hang már nem fél kérni sem, és attól sem, hogy kijelölje a határait, és mégsem agresszív. És nem fél veszíteni sem, mert egyre jobban ismeri önmagát.

Ez valóban ünnep. De én már a szétesést is ünnepelném. Azt a nehéz időszakot, ami ezt megelőzi. Amikor semmi sem jó, semmi sem tiszta, de a régibe már nem tudsz visszamenni, az új pedig elbizonytalanít. Ilyenkor, ha tehetném, jól megölelnélek, és a füledbe súgnám, hogy minden rendben lesz. Ne erőlködj, hagyd magad magad által vezetni.

Ne mások elismerésétől tegyük függővé a sikereinket. Az igazi siker, és az igazi ünnep nem csak az, amikor erőfeszítéseinket mások elismerik, vagy amikor a naptárba pirossal be van írva, hogy ünnepnap van.  Az elengedést, a sikertelenséget, a dilemmákat is ünnepelni kéne. Sőt minden pillanatot ünnepelni kéne, mert minden pillanatban ott rejlik a lehetőség, hogy kézen fogd az Életedet, és olyan helyekre vidd, ahová addig azt hitted, hogy neki kellene téged elvinnie.

Pedig nem a farok csóválja a kutyát.

Szlávik Krisztina ACC
Coach & Akkreditált Motivációs Térkép tanácsadó
C-IQ Enhanced Skills Practitioner

Teremtő Beszélgetések – You Create Your World

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés, akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! 🙂 A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya vagyok.