A végletekig kemények vagyunk magunkhoz. Folyamatosan látom, ahogy toljuk, lökjük magunkat. Megkérdőjelezzük magunkat. Okoljuk magunkat. Látom a bűntudatot. Látom a feszültséget és a bizonyítási vágyat. Látom a mosolytalanságot. Látom a mosoly mögött a kételyeket. Látom, ahogy a külső elvárások hatnak, és értékesnek vagy értéktelennek tüntetnek fel bennünket magunk előtt. Látom a szenvedést is, amit ebből fakad.

És, amint ezt magunkkal tesszük, ugyanígy teszünk másokkal.

Kemény vagy másokkal? Magasra teszed a mércét? Nos, akkor nézz rá az életedre, mert mindennek forrása a magaddal szembeni keménység. A keménységben pedig nem tud burjánzani az élet. Lehet magokat ültetni a kemény földbe, de drága és küzdelmes fenntartani egy ilyen kertet. És mesterséges is – így sosem tudod meg, hogy a saját ökoszisztémád milyen magokat rejteget.

Aggódsz, hogy a világ a vesztébe rohan? Nem tudod hová kapj, hogy megmentsd a cégedet, az embertársaidat vagy a Földet a pusztulástól? Én azt mondom, hogy magadat kell előbb megmentened. A saját házad táján kell söprögetned. Vagyis inkább legbelül, a házad legmélyebb zugaiban. Találd meg, hogy hol erőlködsz, és hol bünteted magad. Ezek teremtik újra és újra a problémákat. Magaddal kezd, és mások felé is megváltozik a viszonyod. A söprűd pedig legyen a kíváncsiság, nyitottság, megértés, megengedés és a megbocsájtás. És csak ezután cselekedj.

Ezért hirdetem az önelfogadás, önszeretet és önismeret fontosságát. És a bátorságot, amivel ezt  a tudást felvállaljuk. Ez nem önzőség, hanem az egyetlen lehetséges út, hogy kilábaljunk személyes, szervezeti és globális válságainkból. Amikor a kontroll, és a magad megjavításának minden eszköze kifulladt, amikor minden lehetőt megpróbáltál, hogy végre elismerésre méltónak találd magad, de mégsem sikerült, úgysem nem marad más, mint az önzőség. Már ha élni akarsz. Igazán élni, és nem csak vegetálni.

Az írásaim alapján lehet, hogy úgy tűnik én nagyon „szoftos”, és megengedő vagyok. Hogy én nem veszem komolyan a teljesítmény fontosságát és az eredményeket. De aki ismer a gyakorlati munkámban, az tudja, hogy nem erről van szó. Kemény munka zajlik a coachingban.

Jelenleg ugyanis szerintem félholtan járunk-kelünk. A lélek csak hálni jár belénk, ahogy a magyar nyelv kifejezi. Nincs annál keményebb kihívás, mint kinyitni a szemünket, és valóban látni kezdeni. De erőszakkal még a saját szemedet sem tudod kifeszíteni, nem hogy másokét.

Én ezért szeretek egyénekkel dolgozni a coachingban. Minden személyes szintről indul, és minden változás ott kezdődik. Így tudjuk körbejárni az élet egy kiválasztott szeletét egy olyan térben, ahol minden lehetséges. Ez egy olyan tér, ahol önmagaddal is szembetalálkozol. Kell ehhez kíséret, mert az önmagunkkal való találkozás nagyon félelmetes tud lenni, hiszen a belénk égett bűntudat miatt azt hisszük, hogy csúnyák és elégtelenek vagyunk. Pedig a maszk mögött semmi sem rút. Ott van a leggyönyörűbb dolog, amit csak el tudsz képzelni. Ott rendelkezésre áll minden erőforrás, válasz és empátia, amire szükséged van. Ott van az a valódi keménység is, ami egész másként működik, mint az a betonfal, amit magad köré emeltél.

Tanúja vagyok, hogy minden ember egy finom művészeti alkotás, amely törékeny, sérülékeny és érzékeny. Olyan, mint a legkifinomultabb porcelán darab, csipkékkel, és a legeredetibb és élettel telibb színekkel, mintákkal és arany ecsetvonásokkal. Te is ez vagy, és azért kellettek a rétegek, hogy körbebástyázd magad, és védd az értékedet. De a védelem el is rejti a kincset.

Ugyanakkor van egy vállalásod, amit valaha tettél – és ezzel mindnyájan tisztában vagyunk. Ez okozza bennünk azt a folyamatos, megmagyarázhatatlan, nyaggató feszültséget…

Vállaltad, hogy amikor eljön az idő, amikor a védőhéj alatt már nem kapsz levegőt, akkor végre kinyitod a csomagolást, lehántod a rétegeket, leporolod, felvállalod és hagyod csillogni azt az egyedi alkotást, aki Te vagy.

Van még levegőd? Mikor kezded végre kicsomagolni önmagadat?

Szlávik Krisztina ACC
Coach & Motivációs Térkép tanácsadó
C-IQ Enhanced Skills Practitioner

A világodat Te teremted
You Create Your World

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon vagy hírlevél feliratkozáson keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel lehet dolgozni. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Például azért, mert az üvegen belülről bármelyikünknek kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén 🙂