Gyermeknevelés: nem tudom ki nevel kit 🙂 A gyermekem nagy tanítóm, mint mindenkinek a sajátja. Tükröt tart – egyfolytában összezavar és nem tetszik, amit látok benne, sőt időnként hevesen elutasítom. Mint mindenki, én is megpróbálok „jó” anya lenni, de ez sokszor nem sikerül. Magam is meglepődök magamon, mert a gyerek mindent kihoz belőlem, amit hordalékként még magammal hurcolok. Nincs mese, felkavarja az állóvizet. Ez a kapcsolatok lényege. Ő is, én is stabilitást szeretnénk, mégis többször jegyet váltunk a hullámvasútra. Bízom benne, hogy felnőttként elég tudatos lesz ahhoz, hogy rájön, sem én nem számítok, sem mások, akik akaratlanul nyomot hagytak makulátlanságán. De azért bízom abban is, hogy én is elég gyorsan fejlődök, hogy a tudatosság magjait át tudjam neki adni időben. Hogy tudja és lássa meg rajtam, hogy lehet és kell változni, és szabad szeretni magunkat.

Sem szülőnek, sem gyermeknek nem könnyű emberként a Földön. Senki sem tudja és érti igazán, hogy mi zajlik itt. Csak a földi élet van-e, vagy van-e még azon túl is valami. Valami, ami ennél teljesebb, kevésbé ellentmondásos, mint a földi tapasztalatok. Talán van, és amikor a kisfiam elkeseredésében egyszer azt mondta  „Nem tudom mi bajom, de valami hiányzik.”  – erre gondolt.

Hét évesen megfogalmazta benne az emberi lét lényegét. Valami mindig hiányzik, mert az egóval együtt megszületik a hiány is. Ez részben fejlődésünk motorja, de a hiányérzet szenvedést is okoz, mert állandó készenlétben tart. Ez a készenléti állapot korunk legnagyobb stresszforrása, és úgy tűnik mintha ez a stressz kívülről jönne. Pedig nem, mert a hiány bennünk létezik, rólunk szól az egész ördögi kör – a mi félelmeinkről, akaratosságunkról, vágyainkról, és arról a késztetésről, hogy mindent ellenőrzés alatt tartsunk.

De kell az egyensúly. Nagyon fontos az egyensúly. Életmentő lehet.

Időnként igenis mernünk kell megállni, és felfüggeszteni a keresést. Mernünk kell lemaradni a többiektől, és kimaradni a kincskeresésből. Mernünk kell elengedi a gyeplőt. Majd pedig megvetni a lábunkat a porban, és hallgatni a bölcseletekre:

Körülnézni, és észrevenni, hogy amit keresünk az már MOST is ITT van.

Szlávik Krisztina ACC
Coach & Akkreditált Motivációs Térkép tanácsadó
C-IQ Enhanced Skills Practitioner

Ha érdekel a téma, itt van egy írás arról is, hogy hogyan működteti a hiány az életünket, és milyen következményekkel jár ránk nézve, ha a hiányra fókuszálunk:

Ne a hiányra összpontosíts, ha jót akarsz magadnak!

Fotó: Gratisography

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés, akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! 🙂 A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya vagyok.