Kis döntések, nagy döntések. Előbb utóbb meg kell hoznunk őket, sőt nap mint nap meghozzuk őket. Mi pedig nem szeretünk rosszul dönteni. De tulajdonképpen mit jelent az, hogy jól dönteni? Mihez képest jó vagy rossz egy döntés? A döntés pillanatában ezt még nem tudhatjuk, mert a döntés következményeit csak a jövőben tapasztalhatjuk meg. Azt is tudjuk, hogy a nemdöntés is döntés, szintén következményei és eredménye van. Ez utóbbi esetben viszont talán úgy érezhetjük, hogy kevesebb felelősségünk van, ha valamit csak hagyunk a maga útján folyni, de a nap végén ugyanúgy felelősek vagyunk nemdöntéseinkért is. Többnyire azonban inkább szeretnénk tudatos döntést hozni, és aktív, alkotó részesei lenni az életünknek. Ha visszanézünk az életünkre, leginkább azt szoktuk sajnálni, ha nem hoztunk meg egy döntést időben. Hogy beszálltunk vagy bennragadtunk egy játszmában, hogy várakoztunk, hogy próbáltunk megfelelni, toldozgatni-foltozgatni akár évekig is. Visszatekintve még egy rossz döntés is jobb lett volna, mint a semmilyen. De még ezekért se okold magad, mert semmi értelme a mostani ’okosabb’ éneddel felelősségre vonni azt, aki akkor voltál.

Mégis akkor mit tehetünk, hogy a jó döntés esélyét növeljük – ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a döntés a kívánt irányba viszi az életünket? Egy dolgot biztosan. Kérdezzünk! Mégpedig nem elsősorban másoktól, hanem magunktól! A megfelelő kérdésekkel egy döntéshelyzet megkönnyíthető, fel is gyorsítható és nagyobb eséllyel leszünk elégedettek a végeredménnyel. Ez azért van, mivel az érzések és gondolatok kavalkádjának szintjéről a tudatosság és szabad akarat szintjére emelkedhetünk a kérdések és a válaszok által. Te is megalkothatod saját kérdéseidet, de én összeszedtem 10 olyan kérdést, amely elindíthat vagy átlökhet téged a régi és az új határán. Mert a döntés lényege mégiscsak az, hogy változást és újat hozunk létre a saját életünkben.

1. Összhangban van-e a döntésed azzal, amit te valójában igaznak gondolsz magadról vagy amilyennek látni akarod magad és jövőbeli énedet? A ’jó’ döntések összhangban vannak belső értékrendeddel és belső vezettetéseddel, és azzal a jövőképpel, amelyet elképzelsz magadnak.

2. Mi hajt téged a döntés meghozatalára? ’Tiszták’ (értsd: nem külső elvárásokkal szennyezettek) a céljaid? Vagy inkább a megfelelés vagy a menekülés kényszere vezet? Esetleg a félelem vezérel pl. a magánytól vagy egy kényelmesebb élet vagy egy személy elvesztéstől stb.? Nem mondom, hogy ne hozz meg félelemből vagy megfelelésből egy döntést, de tudd, hogy azt teszed!

3. Szolgál-e Téged a döntés? Boldogabb, egészségesebb, gazdagabb, teljesebb, erősebb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb stb. leszel-e általa, akár vállalt átmeneti nehézségek után?

4. Milyen következményekkel jár az, ha egyáltalán nem döntesz? Képzeld el, hol leszel egy, két, öt vagy tíz év múlva, ha nem hozol most döntést? Tetszik neked az a kép?

5. Mennyire sürgős ezt a döntést meghoznod? Pl. 1-10 skálán, szubjektíven. Neked mennyire sürgős most, ebben a pillanatban, hogy válassz vagy új utakra lépj? Lehet, hogy például belső sürgetést érzel, de ha skálázol rájössz, hogy most még jó helyen vagy, és hogy akarsz még magadnak adni egy kis időt. De az is lehet, hogy kiderül fontosabb ezt a döntést most meghoznod, mint eredetileg hitted volna.

6. Mi a legrosszabb, ami történhet? Vedd számba a félelmeidet és a kockázatokat, amik a döntéseddel járnak. Reálisak ezek? Vagy csak az egód kapaszkodik valamibe? Ám, ha szükséges legyen B vagy C terved és védőhálód is.

7. Kire és mire lesz még kihatással a döntésed rajtad kívül? Kik ők? Fontos őket figyelembe venni? Vagy esetleg épp értük csinálod? Hogy fog ez rájuk hatni? Ők is ugyanazt szeretnék? stb.

8. Van-e még tennivalód a döntéshozatal előtt? Például kisebb részdöntések meghozatala, információgyűjtés, a helyzet nyugodt átgondolása stb. mielőtt egy nagyobbat lépnél? Beszélned kell valakivel vagy valakikkel előtte? Be kell őket vonnod a döntéshozalba?

9. Tényleg lehetséges változtatni? Ha a külső körülmények adottak, mit tehetsz magadban/magaddal, hogy csökkents a benned lévő feszültséget? Meddig fog tartani ez a helyzet? Ki tudod várni? stb.

10. Tényleg akarsz változtatni? Ez nagyon fontos tudatosítanod, mert ezzel a panaszkodásnak és az állandó negatív érzéseknek is elejét veheted. Ha amúgy rendben van az, hogy ott vagy, ahol vagy, akkor fogadd el teljes szívvel, hogy ez a te döntésed. Sőt egyáltalán nem tilos elégedettnek lenni, még ha ez nem is ’divatos’ manapság! Viszont, ha nem vagy elégedett, akkor változtass!

Klassz döntéseket kívánok!

Szlávik Krisztina – coach
Beszélgess velem és terems egy szebb jövőt magadnak!