‘Ki és mi vagyok Én?’ Te feltetted már magadnak ezt a kérdést? Valószínűleg igen, hiszen nem is lennénk emberek, ha ez nem érdekelne bennünket. Keressük, kutatjuk a választ, pszichológiában, filozófiában, vallásban, ezotériában. És, ha Téged ez a kérdés most nagyon intenzíven és feszítően foglalkoztat, az jelezheti azt is, hogy fontos mérföldkőhöz érkeztél. Az is lehet, hogy ezzel egy időben lelkileg – vagy más szempontból is – válságos most Neked, vagy már hosszabb ideje az. Ugyanakkor, amikor megkapom ezt a kérdést a beszélgetőpartneremtől a coaching során, legbelül az öröm érzése fut át rajtam. Na, nem azért, mert nem érzem át (és nem saját tapasztalatból tudom), hogy mennyi személyes történet, megpróbáltatás és feszültség rejlik egy ilyen kérdés mögött, hanem, mert, tudom, hogy ha ez a kérdés Téged valóban őszintén foglalkoztat, meglehet, hogy életed egyik legnagyobb esélyét kaptad meg! Akár még az is lehet, hogy a boldogság kapujában állsz, csak még nem tudsz róla!

Mert pusztán a kérdés megjelenése jelzi és segít neked felismerni, hogy jártál eddig egy utat, de útközben hátrahagytad saját magadat vagy annak egy részét. Lehet, hogy egy ideje más életét éled, és arra mentél, amerre mások vezettek, vagy esetleg arra, amerre éppen ’vetődtél’. Hiszen, ha harmóniában léteznél önmagaddal, ezt a kérdést fel sem tennéd, igaz? Eddig volt egy egyensúly, voltak céljaid, volt miért dolgoznod, de most már nem jó így. Ez többféleképpen nyilvánulhat meg. Lehet, hogy tényleg nagy a káosz és a kilátástalanság az életedben, anyagi, kapcsolati nehézségek sújtanak. Lehet, hogy épp csak egyetlen dolog hiányzik a boldogságodhoz, de azt valahogy nem kaphatod meg. De az is lehet, hogy minden rendben. Látszólag. Hiszen mindened megvan. Boldognak kéne lenned. De nem vagy az. Valami nem stimmel. Ugyanakkor fogalmad sincs, hogy mit akarsz. Ez frusztráló, és nem tudod, mi lehet veled a baj,  mert eddig, úgy tűnt tudod merre van az ’előre’, most meg hirtelen irányok sincsenek. Legszívesebben mindent hátrahagynál, és három évig egy kolostorban meditálnál, hogy megtaláld elveszett ’Önmagad’.  De azt nem lehet. Ott vannak a kötelezettségeid, megélhetést kell teremtened, ott a család, és a többi kapcsolatod.

Szóval sok minden kavarog benned… Egy dolog azonban biztos, és ezt Te is érzed:

Ez így nem mehet tovább. Eljött a változtatás ideje.

Számodra nagyon is sürgetően. Nem érzed jól magad a bőrödben, és ettől ideges, viszketeg és türelmetlen vagy. De vigyázz, ne siesd el! Sok múlik most ezen. Most a tudatosságnak nagy szerep jut. Először is fontos, hogy ne tagadd, hogy ez történik veled, mert azzal tovább konzerválod a helyzetet. Vállald fel, hogy ez van. Embernek születtél, ezért lehetőséged van egyszerre résztvevőként és kívülállóként is megélni saját életed történéseit. Ebben a ’kellemetlen’ élmények is benne foglaltatnak! És ha nem söpröd a szőnyeg alá ezeket az érzéseket és gondolatokat, hanem megéled és meglovagolod őket, talán még boldog is leszel! Talán boldogabb, mint bármikor előtte!

Hogy hogyan lehetséges ezt megvalósítani?

Úgy, hogy először is hagyd abba a filozofálást az eredeti ’ki és mi vagyok én’ kérdésen! Ugyanis – és fura lesz, amit mondok – de nem mindegy?? Nyilván nem az vagy, akinek most megtapasztalod vagy eddig gondoltad magadat, mert ha az lennél, ez a kérdés fel sem merült volna. Tehát ez a kérdés egyértelműen a változtatás szükségességét jelzi. Ha pedig a válasz a változtatás, akkor a ’helyes’ kérdés sokkal inkább így hangzik: ’Ki és mi szeretnék lenni a jövőben?’

Már csak azért is célravezetőbb erre keresni a választ, mert erre van kihatásod! Ha ezen tényleg hajlandó vagy őszintén elgondolkodni, keresgélni és dönteni a ’háttérben várakozó’ vágyaid között, az már jóval konkrétabb, azzal már tudsz tervezni. És ha még a megvalósítás útjára is rálépsz, az előbb-utóbb bizonyosan megnyitja az utat egy új, boldogabb éned megtapasztalása felé!

Csak Te tudhatod, hogy mit szeretnél! Teremts egy szebb jövőt magadnak!

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu