Előfordult már, hogy éjszaka vagy a lazításra szánt időben nem tudtál pihenni, mert folyamatosan a megoldandó feladataidon járt az agyad?

Mindig is fontos volt számomra a munkám (most is az), de körülbelül hat évvel ezelőtt azon kaptam magam, hogy éjszaka állandóan a céggel kapcsolatos dolgokon kattog az agyam. A családban és a vállalkozásban a felelősség és az operatív munka nagy részét magamra vállaltam. Mindenre és mindenkire odafigyeltem, megelőztem, megoldottam, megmentettem, rendelkezésre álltam. Aztán meg gondosan titokban tartottam a gondjaimat és a jótetteimet. Ráadásul, mivel a felelősség rajtam volt – az oka is én voltam annak, ha valami rosszul sült el. Egyszer aztán végre ‘leesett a tantusz’, hogy, ha egy minőségibb életet szeretnék, ami rólam is szól, változtatnom kell.

Ha te is úgy érzed, hogy hasonló cipőben jársz, és hajlamos vagy mindent mindenki helyett megoldani, az alábbi tippek talán segítenek abban, hogy elindulj a változás útján:

  1. Vizsgáld meg az életedet!  Jól érzed magad benne? Az csinálod, amit szeretsz? Hová visz az, amivel foglalkozol és csinálsz nap mint nap? Mi a fontos számodra? Nem kell mindent fenekestől felforgatnod, de kezdj el lépegetni a számodra helyes irányba!

  2. Takaríts ki a fizikai környezetedet! Add tovább azon ruháidat és tárgyaidat, amelyeket nem használsz! Különös tekintettel azokra a tárgyakra, amelyeket nem szeretsz, fájdalmas emlékek kötődnek hozzá, vagy mások elvárásai miatt tartottál meg eddig. A ’Még jó lehet valamire…’ a legrosszabb tanácsadó.

  3. Ne vállalj felesleges felelősséget! Mindenki a saját sorsáért felelős, még a szeretteid is! Vagyis döntsd el, hogy mi az, ami a te dolgod, és mi az, ami a másé, és merd visszaadni a labdát! Ez nem lesz egyszerű, de hidd el, mindenki jobban megbecsül, ha ráébred, hogy eddig mit is csináltál, és hogy miért is voltál olyan sokszor feszült vagy ideges. Ráadásul, attól, hogy ők is beavatódnak a döntéshozatalba és a dolgok működtetésébe, valójában nekik is jobb, kiegyensúlyozottabbak lesznek hamarosan, és valószínűleg sokkal nyíltabban fogtok kommunikálni a jövőben.

  4. Nézz rá a kapcsolataidra! Döntsd el kik fontosak az életedben, és tölts velük több időt! Ha valakivel vagy valakikkel nem érzed jól magad, tudatosítsd, hogy mit jelent neked az a kapcsolat. Energiát ad vagy energiát vesz el tőled? Ha szerinted nem működik jól, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy szakítsd meg azonnal. Minden kapcsolat értékes, és lehet, hogy te is ‘ludas’ vagy. Előbb dolgozz azon, hogy jobb legyen!

  5. Mondj nemet! Ha valamihez nincs kedved, és csak azért mész el egy helyre, mert aggódsz, hogy lemaradsz valamiről, ne menj el! Ha valaki megkér valamire, és nem akarod megcsinálni, mondj nemet, indokold meg, vagy javasolj más időpontot, ha csak az időpont a gond. A főnöködre is lehet valamennyi hatásod, ha több információt osztasz meg vele a munkahelyi időbeosztásodról.

  6. Tudd, hogy mivel mennyi időt töltesz el! Egy-két héten keresztül naplózd, hogy mivel mennyi időt töltesz el, minden tevékenységet beleértve. Hiszen eszünk, iszunk, WC-re megyünk, megállunk beszélgetni, kocsiban ülünk, porszívózunk, főzünk, bevásárolunk stb. Ha átlátod a napjaidat, nem próbálsz meg többet belepasszírozni, mint ami belefér.

  7. Vedd magad körül olyan emberi kapcsolatokkal és környezettel, amelyek feltöltenek! Ha a természet tölt fel, szakíts időt öt perc sétára, vagy amikor munka után kiszállsz a kocsiból állj meg két percre és nézz körül! Vagy kezdj el mozogni és találkozz pozitív emberekkel! Aludd ki magad végre!

  8. Légy bátor! Szükséged lesz egy nagy adag bátorságra,  hogy saját magaddal szembenézz, hogy elengedj régi viselkedési formákat, tárgyakat, vagy, hogy a kapcsolataidat átalakítsd.

Ha ‘krónikus’ ez az állapot, vagyis már elég régen fennáll, könnyen lehet, hogy nagy fába vágod a fejszédet, ha tényleg keresztül akarod vinni a változtatásokat! De többszörösen megéri, és visszahozza a befektetett energiát!

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu