Te is szereted csinosítani az otthonodat? Rendszeresen mosatod és karbantartod az autódat? Bárhová nézel, azt látod, hogy mások is újrafestik a kerítést, ha megkopik a festék, rendszeresen takarítják, és néhány évente újrafestetik az otthonukat, csinosítják a kertjüket, hogy jól érezzék magukat benne? Mosatják, és szervizelik autójukat, hogy biztonságos legyen vele közlekedni?

A lepattogott festék, a nyikorgó fékek, a nehezen induló autó nyilvánvaló üzenetek számunkra, amire odafigyelünk.  De mi a helyzet veled? Te jól érzed magad bőrödben? Vagy ott nincsenek  jelek? Te nem észleled, ha fáradt az ’olaj’, ha nehezebben indulsz be reggelente vagy kezd megkopni a ’festék’? És, ha ezek a jelek nem ’megtestesült’, fizikai jelek – egy rossz CT eredmény, egy felmondó levél, egy válóperes idézés – akkor azokat már (vagyis inkább még) nem is kell komolyan venni?

Emberi természetünk, hogy – személyes és szervezeti szinten is – sokszor a végsőkig elodázzuk az szükséges döntéseket és változtatásokat. Menthetetlenné vált kapcsolatok, csődbe ment vállalkozások, menekültválság, gazdasági válság, pánik, kapkodás, betegségek jelzik számunkra, hogy nagy a baj.

Pedig te is biztosan tapasztaltad, hogy vannak korai, apróbb jelei is a változtatás szükségességének. Hogy ezeket nem szívesen vesszük észre, ennek talán az az oka, hogy negatívumként és kellemetlenségként, de főként még csak érzésként vagy gondolatként, éljük meg őket. Holott azok attól még fontos jelek, amelyek segítenek abban, hogy valódi igényeidet korábban felismerd, még mielőtt rosszabbra fordulnának a dolgok.

Íme, tehát, amikor és amire érdemes odafigyelned, hogy a nagyobb bajt megelőzd:

 1. Folyamatosan és visszatérően eszedbe jut, foglalkoztat valami, és ha eszedbe jut az a személy vagy helyzet, belső feszültség és érzelmek lesznek úrrá rajtad. Az is lehet, hogy beleveted magad a munkába vagy más tevékenységbe, hogy ne kelljen rajta gondolkodni.

 2. Magadat okolod a kialakult helyzetért, és bűntudatod van. Azt veszed észre, amit nem jól csinálsz.

 3. Elhessegeted, lekicsinyled saját érzéseidet, gondolataidat, tetteidet vagy tenni akarásodat, és azokat nem veszed komolyan.

 4. Feltételes módban vágyakozol: Ha nem lenne a … gyerek, az üzlet, a hitel a házon, akkor … Ha lenne önálló keresetem akkor, … Legszívesebben, azonnal otthagynám ezt a kócerájt, ha … Már ma este pakolnék és faképnél hagynám ezt az egészet….

 5. Akaratlanul is figyeled, hogy mások mit csinálnak, mit mondanak. Észreveszed, hogy mi az amit nem jól csinálnak, vagy nem a te elképzelésed szerint.

 6. Könnyen megbántódsz, és neheztelsz azokra, főleg, ha kritikát fogalmaznak meg feléd, vagy jelzik, hogy szeretnék, hogy változtass. Minden apró jelet figyelsz. Mindig harcra kész vagy. Jól meg akarsz válaszolni vagy visszavágni mindenkinek.

 7. Ismétlődő szituációkba kerülsz, mindig ugyanolyan ’hülye’ pasit, rokonokat vagy munkahelyet fogsz ki.

 8. Kerülöd a társas kapcsolatokat – mert nincs jó kedved, nem akarsz szerepet játszani, nem érzed magad jól a bőrödben, és nem érzed magad elég érdekesnek.

 9. Panaszkodsz – a kormányról, a főnökről, a lehetetlen külső körülményekről. Tehetetlennek érzed magad, kilátástalannak látod a jövőt.

 10. Szélsőséges érzelmi hullámzásaid vannak, egyszer a fellegekben jársz, és mindenhatónak érzed magad, máskor a teljes kimerülés állapotában, alig tudod magad kivonszolni az ágyból reggelente.

 11. Kerülöd a megoldásához szükséges kommunikációs vagy konfliktusos helyzeteket, akár saját magaddal, akár másokkal.

 12. Tudod mit kell tenned, ezt ki is jelented, és mégsem történik semmi.

 13. Elutasítóan, esetleg dühösen, reagálsz, ha valaki szóba hozza az adott helyzetet, tanácsot ad vagy felajánlja a segítségét.

 14. Testi tüneteid vannak, és tisztában vagy vele, hogy ez összefüggésben lehet azzal a helyzettel, amiben benne vagy.

 15. Szoktál sírni egyedül, amikor senki sem lát.

Ha a fenti jelek közül több is folyamatosan része az életednek, és nem érzed jól magad ettől, akkor itt az ideje, hogy előre tekints, és gondold át mi is az, amit igazán szeretnél. Kellemetlen érzések vagy gondolatok formájában éled meg őket, de ezek csupán jelek, amelyek felhívhatják a figyelmedet arra, hogy több van benned, és hogy érdemes dolgoznod, hogy a kiteljesedésednek jobban megfelelő körülményeket teremts magadnak a saját boldogságod érdekében.

Szlávik Krisztina – coach
www.teremtobeszelgetesek.hu