Újra és újra fontos visszatérnünk az alapokhoz, és erre időt szánni. Alapkérdéseken elgondolkodni, amelyek az életünkkel és a szakmánkkal kapcsolatosak. Az ünnepekben ismét sokat gondolkodtam a coachingról. Hogy mi is az a coaching? Mi a lényege és a küldetése?

Mostanra valószínűleg már tudjátok, hogy a coaching egy beszélgetés a coach és te közötted. De miért más egy coaching beszélgetés, mint egy hétköznapi trécselés?

Mi coachok sokat hangsúlyozzuk, hogy a coaching segít változtatni és jobban teljesíteni. Ez igaz is, de nem tudom célravezető-e mindig ezt hangsúlyozni? Pontosabban, nem tudom, hogy ez benned jó érzéseket kelt-e? Mert az is lehet, hogy ettől inkább összeszorul a gyomrod. Jogosan. Mert szinte mindenhol eredményeket és teljesítményt várnak el tőlünk. Ezt hallva pedig az juthat az eszedbe, hogy minek nekem egy coach? Valaki, aki ismét a fejemre ül, és akinek meg kell felelni. Elég bajom van már most is, eléggé fáj már most is, eleget lökdösnek engem a munkahelyemen és otthon, és még egy coach is piszkáljon?

Pedig nem erről van szó. A coaching pont azért született, mert a hagyományos „piszkálós” módszerek folyamatosan kudarcot vallottak, mert nem hoztak tartós és szerves változásokat.

Ezért, amikor elgondolkodtam, hogy én mit tartok a coachingban fontosnak, akkor erre jutottam:

A coaching beszélgetés alapvető célja, hogy megtaláld a módját annak, hogy te – személy szerint – több örömöt, boldogságot, könnyedséget, felszabadultságot, önbizalmat, önelfogadást, értelmet és rendezettséget teremthess és tapasztalhass meg az életedben, a munkádban és a kapcsolataidban. Ez az alap, mert ezek azok a vitalitást hozó energiák, amelyek, ha felszabadulnak, automatikusan változásokat, terveket és teljesítményt generálnak. Ezért a coaching egy olyan beszélgetés, ahol ezeket az energiákat erősítjük és mozgásba hozzuk.

Ez azonban nem mindig könnyű, mert inkább a megfelelésre, kényszerekre és a küzdelmesen diadalmas életre vagyunk programozva. Gondolom sejted, hogy ennek mi a következménye.

Először is folyamatosan ott lesz a megfelelés, a kényszer és a küzdelem az életedben, mert ez a világod, ezt ismered, mint normát és követendő példát. Másodsorban lassan, de biztosan elszivárognak az életenergiád. Így akaratlanul is olyan helyzeteket generálsz, amik szabotálnak, megbetegítenek és/vagy tehetetlenné tesznek. Mert nem akarod tovább csinálni, és ezzel a módszerrel mások számára is elfogadható módon tudsz kilépni a ringből. Szélsőséges esetben magából az életből is hajlandó vagy kilépni. Ha nem hiszed, szakirodalomnak ajánlom Dr. Máté Gábor A test lázadása című könyvét. Nekem is sokat segített, hogy komolyabban vegyem ezt a témát, és hogy magamat és másokat is arra biztassak, legyenek éberebbek, amikor a saját boldogságukról van szó.

Ahhoz pedig, hogy másként tudj élni, egy egész egyszerű módszer vezet. Elég csupán más kérdéseket feltenned magadnak. Mindjárt itt is van három, ami megerősíti az alapokat, és életenergiával tölt fel:

# 1 Hogyan tudnék több örömöt és megelégedettséget csempészni az életembe, a munkámba és a mindennapjaimba?

#2 Hogyan tehetném könnyebbé és jobbá az életemet?

#3 Hogyan adjak engedélyt magamnak, hogy elfogadjam és beengedjem az életembe azt, ami nekem jó, felemel és a jövőmet építi?

Kérdezd meg magadtól ezeket, akár minden nap! Egyszer fogékonyabb leszel rá, másszor nehezebben fog menni, de főleg akkor ne hagyd ki, ha egy kicsit levertebb vagy a szokásosnál! Kezd apróbb dolgokkal: egy kávészünet, amit engedélyezel magadnak, egy zavaró gondolat vagy sértés tudatos elengedése, egy „nem” felvállalása, netán egy kis önfegyelem gyakorlása valamiben, amit szeretnél elérni. Később pedig a nagyobb dolgokat is bevállalhatod.

Szlávik Krisztina
Coach ACC & C-IQ Enhaced Skills Practitioner
Mert a boldogság neked is alanyi jogon jár!

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya is vagyok.