Mindannyian történetmesélők vagyunk, és ezzel meghatározzuk a jövőt

A meséket és történeteket mindenki szereti. Az ezeregyéjszaka meséi óta pedig azt is tudjuk, hogy a történetek meghatározzák a jövőt, sőt életeket menthetnek meg. Ám, ha úja és újra ugyanazt a történetet meséljük, miért gondoljuk, hogy bármi megváltozhat? Ezért nem mindegy mit mesélünk!

bővebben

Mi az a csoportgondolkodás és milyen veszélyei vannak?

Számos ismeretünk van arról, hogy hogyan változik meg az emberi viselkedés társas helyzetekben, de alkalmazzunk-e ezt a tudást? Szakmai anyagok segítségével és Karinthy gyönyörű írásán keresztül próbálom érzékeltetni azt a jelenséget, amelyet csoportgondolkodásnak nevez a pszichológia.

bővebben

Ne hagyd, hogy saját intelligenciád ellened forduljon!

A stressz trendi. Divattá vált stresszesnek és feszültnek lenni.  Komoly képpel le-föl rohangálni, telefonálgatni, intézkedni, dudálni a másikra, csóválni a fejünket a másik tehetetlenségén és hibáin. Nincs idő semmire, sietni kell, meg kell oldani, nyomni kell a...

bővebben

Hogyan tehet minket jobb emberré a gonoszság pszichológiája?

Börtönőr lennél vagy inkább fogoly? Vagy van-e más választásod? A híres Stanfordi börtönkísérletet Zimbardo professzor vezette 1971-ben. Azóta ő már 86 éves, és kutatásai, valamint az általa elindított mozgalmak azon dolgoznak, hogy segítsenek egy jobb világot építeni, ahol nagyobb esélyünk van nekünk is jobbá válni. Én személyesen találkoztam vele, és ez maradandó hatást tett rám.

bővebben

VUCA: Miért katonai kifejezéssel írják le a mai világot, és mit tudsz tenni, hogy ez változzon?

VUCA: A mai világot egy olyan katonai kifejezéssel illetik, amely a vietnámi háború idején született. Ma már ez a kifejezés az egész világra igaz. De van remény, és nem is olyan bonyolult ez, mint gondolnánk.

bővebben

Nem tudom mi bajom, de valami hiányzik…

A gyermekem nagy tanítóm, mint mindenkinek a sajátja. Tükröt tart – egyfolytában összezavar és nem tetszik, amit látok benne, sőt időnként hevesen elutasítom. Mint mindenki, én is megpróbálok „jó” anya lenni, de ez sokszor nem sikerül. Magam is meglepődök magamon, mert a gyerek mindent kihoz belőlem, amit hordalékként még magammal hurcolok. Nincs mese, felkavarja az állóvizet. Ez a kapcsolatok lényege…

bővebben