Dr. Marshall Goldsmith elismert amerikai coach, aki buddhistának vallja magát, és aki főként vállalati közegben dolgozik, és vezetők számára nyújt támogatást. De hitvallása szerint őket is élni tanítja meg inkább, ezért elveit mindenkinek érdemes fontolóra venni, mert a hétköznapokban ugyanolyan jól működnek, mint a vállalat-vezetésben. Ráadásul – ha vállalatot nem is vezetsz –  saját életed vezetése akkor is rád van ruházva, ott Te vagy a vezető.

Különösen szeretem Marshall Goldsmith-ben az elhivatottságot, és a józan paraszti ész megközelítést, amit alkalmaz. Persze talán koránál fogva is, hiszen 69 éves, sok mindent megtapasztalt, és legfőbb célja most már szabadon tovább adni azt a tudást, és azokat a felismeréseket, amelyeket eddig felhalmozott.

Különösen van tíz olyan dolog, amire szerinte érdemes jobban odafigyelnünk. Most az első ötöt adom át nektek, azt remélve, hogy – bár a szabályokat mindenki maga hozza a saját életére – mégis adnak majd iránymutatást, megerősítést vagy lökést számodra abban, ami e pillanatban Téged foglalkoztat. Bátran vidd tehát magaddal, amire épp most szükséged van:

#1 Nézz a tükörbe!

Néha mások olyan dolgokat mondanak, amit nem akarunk meghallani. Ilyenkor védekező reakciónk az, hogy támadunk és hárítunk. Néha nehéz a tükörbe nézni, és azt mondani: „Lehet, hogy nincs is igazam.” Pedig lehet, hogy tényleg van abban valami, amit mások mondanak, és jobbá tenné az életünket, ha ténylegesen meg is hallanánk, amit üzennek. Ezért tanuljunk meg meghallgatni másokat, mert néha meglátnak bennünk olyan dolgokat, amelyeket mi nem akarunk magunkban meglátni. Ez nem a másoknak való megfelelésről szól, de ha kicsit is őszinték vagyunk magunkkal, legbelül tudni fogjuk mi az ami rólunk szól, és mi az, ami esetleg a másik fél egójáról, netán manipulatív próbálkozásairól.

Ehhez hozzá kell tennem azt is, amit a saját coaching tapasztalatomban szintén észrevettem. Mások sok-sok értéket is meglátnak bennünk, amelyeket mi magunk nem látunk tisztán. Ha ezeket visszajelzik nekünk, azt is hajlamosak vagyunk ugyanúgy lekicsinylően fogadni és hárítani. Pedig vedd ezeket is komolyan, és gondold át hogyan és mit építhetnél rájuk, mert ezek a Te ajándékaid, amik kibontásra várnak! Ráadásul, ha megtanulsz dicséretet adni és elfogadni, a kritikát is sokkal könnyebben veszed majd.

#2  Nyugtasd le a „majom-elmét”!

A „majom-elme” kifejezés buddhista leírása annak, hogy a gondolataink ide-oda ugrálnak és hintáznak, mint az őserdei majmok a liánokon. Ugyanígy hagyjuk magunkat sodródni, arra amerre az elménk menni akar éppen. Az internet pedig egyenesen egy gigantikus játszóteret biztosít mindehhez. Éppen csak három percre akartál körülnézni, és nem érted, hogy három óra elteltével miért ülsz még mindig a képernyő előtt. Igazándiból azt sem tudod, hogy eredetileg miért is mentél fel rá. Nagyon nehéz a majom-elmét lecsitítani. Segít, ha objektíven méred magad pl. az eltöltött időt, és hagyod a számokat beszélni, illetve, ha elismered, hogy segítségre és struktúrára van szükséged. Ha túlteszed magadat azon a „macho” badarságon, hogy „én mindent meg tudok oldani egyedül”, az élet sokkal könnyebb lesz!

#3 Vond be magad az életedbe!

A nyugati társadalmak nagy betegsége a „Boldog leszek, amikor…” szemlélet. Amikor elérem azt a státuszt…, amikor annyi pénzem lesz…, amikor BMW-m lesz…., amikor meglesz a lakás…, amikor meglesz a gyerek… boldog leszek! Ezt a nyugati világ művészeti ággá fejlesztette: Adott egy ember, aki szomorú. Ez az ember pénzt költ egy bizonyos termékre, és láss csodát, boldog ember lesz belőle. Ezt a történetet nem egyszer-kétszer, de több százezerszer vagy milliószor láttad már reklámok formájában. Ez azonban nem biztos, hogy fedi a valóságot. A lottónyerteseket folyamatosan tanulmányozták, és három évvel a nyereményük után szinte egyikük sem volt boldogabb, mint a nyeremény előtt. A boldogság nem kívülről, hanem belülről jön. Mi pedig úgy élünk, és úgy dolgozunk, hogy azt várjuk el, hogy mások motiváljanak bennünket, illetve úgy érezzük, hogy a felelősség ránk hárul abban, hogy másokat bevonjunk és motiváljunk. Ennek azonban megvannak a korlátai. Mert a motiváció nagy része belülről jön. Az igazi kérdés tehát az, hogy hogyan tudok olyan környezetet teremteni, ahol pl. a családtagjaim, a gyerekeim, az alkalmazottaim felelősséget kell vállaljanak a saját részvételükért és motivációjukért? És hogyan tudom én megteremteni a feltételeit annak, hogy motivált és aktív főszereplőjévé váljak a saját életemnek? Néha túl sokat csinálunk meg mások helyett és túl nagy felelősséget vállalunk mások érzéseiért és tetteiért, miközben csak limitált hozzáférésünk van mások világának alakításához. Magunkra vonatkoztatva ugyanezt: Nem kifelé kell mutogatnunk a felelőst keresve, mert saját életünkre mi vagyunk a legnagyobb hatással. Kizárólag mi tudunk azon változtatni, nem mások.

#4 Nyafogj kevesebbet, tégy többet!

Rengeteg időt töltünk el az életünkből nyafogással. Tipikusan sokat siránkozunk döntések miatt. Gyakran hoznak döntéseket a fejünk felett, és gyakran úgy érezzük, ez „nem ferr”. De a döntéseket a döntéshozók hozhatják meg. Náluk van a döntés joga, akár ferr, akár nem, akár logikus, akár nem, akár okos, akár nem az a döntés, amit hoznak. A legjobb, amit tehetünk, hogy pozitívan próbáljuk befolyásolni a döntéshozókat vagy a helyzetet, és nem azt bizonygatni, hogy nekünk van igazunk. Ne a kritizálásra, saját magad álláspontjának és bölcsességének bizonygatására vesztegesd el az energiáidat! Helyette próbáld ki milyen ugyanezt az energiát abba fektetni, hogy pozitív, számodra kedvező változásokat indíts el magadban, a kapcsolataidban és a környezetedben. Keresd meg azt, amire befolyásod van, és foglalkozz azzal! /Húú, hogy én is mennyi időt és energiát vesztegettem el az életemből erre! 🙁 /

#5 Kérdezz aktív kérdéseket!

Vagyis tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek rád vonatkoznak, téged mozgatnak meg és téged kérnek számon. Pl. Megtettem a tőlem telhető legtöbbet, hogy… világos célokat tűzzek ki, hogy elérjem a céljaimat, hogy értelmet találjak az életemnek, hogy boldog legyek, hogy pozitív kapcsolatokat építsek, vagy hogy motivált maradjak? Ha minden nap válaszolsz ezekre a kérdésekre, segítenek arra összpontosítani, amire kihatásod van, és nagyon hamar pozitív változásokat és nagyobb magabiztosságot hoznak a számodra.

Jövő héten jövök a fennmaradó öt szabállyal. Addig is sok sikert!

Szlávik Krisztina
Coach ACC & C-IQ Enhaced Skills Practitioner
Mert a boldogság Neked is alanyi jogon jár!

 Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=D2mALzMpJ6A

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya vagyok.