Hányszor tetted már fel a kérdést magadnak: Ki vagyok én? Miért vagyok itt? Miért születtem? Mi az életfeladatom? Mi hiányzik  az életemből? Miért nem tudok boldog lenni? Miért nem jönnek össze a dolgaim? Miért történik ez velem? Miért történt ez velem? Miért nem veszik észre az értékeimet? Miért csinálja ezt? Miért dühít ez engem? Miért nem szeret? Miért ilyen a világ? Miért ilyenek az emberek?

Egész életünkben a biztonságot és a bizonyosságot keressük. Tudni akarjuk a választ a miértekre.

Azt is tudni akarjuk mi helyes és mi helytelen. Mit csináljak? Mi lenne helyes ebben a helyzetben? Hogyan döntsek jól?

A hozzám fordulók ezért gyakran tanácsot várnak tőlem. Hogy mondjam én meg, hogy ők mit tegyenek? Közben magukat is ostorozzák. Azt mondják „Szerintem ennek így vagy úgy kellene lennie.” „Nekem ezt vagy azt kellene csinálnom.” „Nekem ilyennek vagy olyannak kellene lennem.” „A világnak ilyennek vagy olyannak kellene lennie.” Szinte hallom, ahogy zakatolnak a kerekek a fejekben.

Életemben fordulópontot jelentett, amikor rájöttem, hogy nincsen bizonyosság. Az a fajta bizonyosság legalább is, amit emberi értelemben keresünk nincsen. Ez persze fájdalmas felismerés is, mert mi nagyon szeretnénk, hogy legyenek biztos válaszok múltra, jelenre és a jövőre is. Ezért aztán folyamatosan olyan sztorikat kreálunk, amelyek magyarázatot adnak az életünkre és a helyzetünkre. Pedig ezek csak sztorik, és igazándiból sosem tudhatjuk, hogy mennyi az igazság bennük.

Mindenre vannak ugyan elméletek és tanítások, de ezek csak szavak. Olvassuk ezeket, mert keressük a bizonyosságot és a válaszokat. És olvasd is ezeket, olvass el mindent, amihez vonzódsz, mert ezek fontos részei az útnak. De közben ne feledd, hogy az igazi válaszok nem kívülről jönnek, hanem bennünk születnek meg, sőt mindig is ott voltak. Ez végre megnyithatja a teret ahhoz, hogy saját magadhoz is hozzáférj.

És, amikor a valódi tudás megérkezik, valami megváltozik. Annak transzformáló ereje van. Azután más leszel, mint amilyen korábban voltál. Kicsit vagy nagyon, de átalakultál. Már nem fogsz úgy érezni, úgy gondolkozni és úgy cselekedni, ahogy korábban tetted. Nem kényszerből vagy elvárásból, hanem mert egyszerűen más lettél.

Ezért nem ad a coach tanácsot, és nem mondja meg mit csinálj. Ott van veled, és elkísér téged a bizonytalanságban. Veled utazik, segít körülnézni, de hagyja, hogy szabadon válassz. A coach annyira hisz benned, hogy rád bízza magát, mert tudja, hogy mindenképpen biztonságban meg fogtok érkezni oda ahová te szeretnéd. Ez a hely a coachnak tökéletesen megfelel. Ez a coachnak is kaland. A coachok már csak ilyenek, szeretik a kalandot, és szeretnek ismeretlen helyekre eljutni 🙂

Ezek után a kérdés már csak az, hogy ha pedig a válaszok nálad vannak, akkor minek ehhez az egészhez egy coach? Minek kell ehhez egy társ? Őszintén? Nem tudom. De működik…

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya is vagyok.

Photo by Nick Page, https://www.flickr.com/photos/nicksie2008/8489106098