Ami az ünnepeket illeti, igazán nem panaszkodhatom, legalább is, ami az ünnepek számát illeti. Ott van például az újév. Mindjárt kétszer ünnepelhetem. Egyszer a Gergely-naptár szerint, majd másodszor a kínai holdnaptár szerint is. Mi mindkettő újévről megemlékezünk, mert a férjem malajziai kínai. És a kínaiak számára bárhol is szülessenek, bárhol is legyenek a világon, és bármilyen vallásúak is legyenek, a kínai újévet legfontosabb ünnepükként tartják számon.

Malajzia ebből a szempontból amúgy is különleges hely, mert egy többnemzetiségű ország, ahol a malájok, kínaiak, indiaiak és a bennszülöttek, nemzetiségi hovatartozásukból és vallásukból kifolyólag mind saját ünnepekkel rendelkeznek, és ebben a kulturális kavalkádban mindenki jól jár. És nem csak azzal, hogy egymás ünnepeit munkaszüneti napokkal jelzik, hanem a sokszínűséggel, ételkülönlegességekkel, csodás dekorációkkal, színes programokkal, és az egymás szokásai és vallása iránti tisztelet megadásával is.

De visszatérve a kínai újévre. Ilyenkor van az oroszlán táncok (lion dance) ideje, amikor hangos csinnadrattával búcsúztatják az ó évet, és a szerencsehozó bátor oroszlánt kérik meg, hogy hozzon nekik jó szerencsét és tavaszt akrobatikus mutatványaival.

Ugyanakkor a kínai újév elsősorban családi ünnep, amikor a családok tagjai messze földről, sokszor a világ másik feléről, visszatérnek a szülői házba, úgy mint nálunk karácsonykor. Kínában ezért ilyenkor van az éves gyártási leállás, hogy a távoli falvakból a városokba özönlő munkások egy évben egyszer szabadságra mehessenek, és újra visszatérhessenek azokhoz, akikért egész évben a gyárakban gürcölnek, és elviselik a munkásszállók egyhangú viszonyait. Az itteni beszerzőknek pedig fontos ezt az időszakot előre belekalkulálniuk a beszerzési ütemtervbe, ha nem akarják az itteni működést is leállítani alkatrész vagy áruhiány miatt.

De nem tudom ismeritek-e a kínai zodiákus naptár történetét? Az eléggé közismert, hogy a kínai naptárban 12 állat szerepel. Annak viszont, hogy melyik állat jön melyik után külön legendája van. A legenda szerint Jáde Császár összehívta az állatokat a folyóparton, hogy segítségükkel megtalálja a módját a pontos időmérésnek. Elmagyarázta nekik, hogy az első 12 állat, amelyik átússza a folyót, állandó helyet kap a kínai állatövi jegyek között a naptárban. A versenyben végül a következő sorrend alakult ki: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és disznó. Ezért, ha jobban megnézitek a kínai horoszkópot ábrázoló kör alakú szimbólumot, ott ebben a sorrendben követik egymást az állatok.

A kínai újév idén február 16-án kezdődött, amivel kezdetét vette a kutya éve. Amint látjátok, a kutya a versenyben az utolsó előtti helyet szerezte meg, ami nem számít túl előkelőnek, és aminek szintén története van. Mert, amikor a kutya 11-dikként végül kievickélt a partra, és – gondolom – laza, pörgős mozdulatokkal lerázta magáról a vizet, hogy mégse olyan csapzottan járuljon az uralkodó elé, a császár meglepetten fogadta.

  • Hogyhogy csak most értél ide? Hiszen te jobb úszó vagy, mint itt a legtöbb állat, aki megelőzött!

A válasz pedig valahogy így hangozhatott:

  • Ó valóban, elnézését kérem, Felség. De hát én annyira szeretem a vizet, és annyira élveztem az úszást, hogy nem tudtam ellenállni, muszáj volt kicsit lubickolnom és játszanom a vízben. Ezért érkeztem csak most.

A kutya tehát játékos, és ez még a nyerésnél is fontosabb neki. A kutya szeret lubickolni, körbeszaglászni és élvezni az életet. Így miért ne lubickolhatnál Te is ebben az évben? Mi lenne, ha ebben az évben elmerülnél az életben, anélkül, hogy a nyerés lenne a legfontosabb? És ezt nem csak akkor lehet megtenni, ha „süt a nap”, hanem bármikor:

Két nappal ezelőtt egy előadáson összefutottam egy ismerősömmel. Néhány hónapja még munka nélkül volt, mert otthagyta azt a vezetői pozíciót és céges környezetet, amelyik már évek óta nem tette boldoggá. Itt már elkezdődött részéről a „játék” – itt aztán már le lehet maradni a nyerésről, hiszen úgy döntött, hogy megáll a karrierjében, mielőtt továbbúszik. Amikor azt kérdeztem hogy van most, elmondta, hogy éves szerződéssel dolgozik, de nem vezetőként, mert szerette volna megtapasztalni újra milyen beosztottként dolgozni.  Vagyis ismét játszik, sőt, ha a karrierjét vesszük, visszafelé úszik. Majd azt is elárulta, hogy borzalmas főnöke van, aki mikromenedzsel (apró, piszlicsáré dolgokkal foglakozik, míg a lényeg felett elsiklik) információkat tart vissza, nem válaszol a beosztottjai elküldött anyagaira és leveleire, és még a síelés alatt sem tud lazítani, és képes onnan olyan munkákat elvégezni, amit a beosztottjai helyben százszor jobban megcsinálnának. Ő pedig már ebben is el tud merülni: egyszerűen figyel, hogyan működik az osztály, hogyan reagálnak az emberek, és még annak is tudatában van, hogy az ő saját motivációja hogyan romlik mindezek hatására. Neki már ez is játék, mert tudja, hogy most a saját bőrén olyan tapasztalatot szerez, ami akkor is segíteni fogja őt a későbbiekben, ha most nem is élvezi minden pillanatát. De tudatában van annak, ami történik, és annak is, hogy nem fog ott ragadni, mert képes továbbúszni, ha már eleget lubickolt.

És mi vesztenivalója van? Hiszen, ha jobban belegondolsz az egészbe, rá fogsz jönni, hogy valójában verseny sincsen, a verseny is csak illúzió. Nincs első, középső, vagy utolsó, mert végül a 12 állatövi jegy is egy teljes, önmagába visszatérő karikát ad ki, ahol a sorrendiségről beszélni értelmetlen.

Ahogy az élet is egy teljes egész. Akár rohansz, akár lassítasz, semmiről sem lehet benne lemaradni. Így aztán minek mindig rohanni? Hát nem jobb néha sétára váltani, és beleszagolni az életbe? Felfeküdni időnként a víz tetejére és lebegni?

A kutya üzenete:

Ne félj időnként játszani, míg mások tovább versenyeznek.

Találd meg az egyensúlyt a verseny és a játék között!

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak!

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya vagyok.