A blogomban és a posztjaimban többször említem, hogy néhány éve egy csaknem teljes kiégési folyamaton mentem keresztül. A kiégés Hézser (1996) szerint egy 12 lépcsős folyamat, amelynek én a 10. fokozatán voltam – ez pedig a „belső üresség” állapota. Ez alatt már csak a depresszió és a teljes kiégettség szerepel. A legutolsó szint már nagyon komoly állapot – akár szívhalálhoz is vezethet, és távozott el már így egy kedves barátom alig 40 év felett. Gyanítom, hogy a szívinfarktus az észre nem vett, vagy kezeletlen kiégés egyik lehetséges végső tünete.

Milyen érzés kiégni?

Lehet, hogy semmilyen! És pont ezzel van a gond… Én sem tudtam magamról, amíg el nem értem a tízest a kiégési skálán, és a barátomról sem tudtam, hogy miben van benne. És mivel nem tudtam miben vagyok benne, segítséget sem kértem, magam „másztam ki” belőle, ami így viszont évekig tartott. A tudatosításban, és persze a gyógyulásban is, segített, hogy a kifelé tartó folyamat során egy rövid írásban, távolítva egy Hedvig nevű hősnőn keresztül kiírtam magamból a megéléseimet. Megosztom, mert szerintem szemléletesebb, mint bármilyen tudományos fejtegetés:

„Hedvignek hívják. Fogalma sincs, hogy mi vár rá, de most életében először ez nem is számít. Mindent elveszített, és ami vele történt lehántotta róla az összes akarást és ambíciót. Mint a főnix, most a hamvaiban hever. Ezért bőröndnyi holmija mellé magát is feladja repülővel egy úrnában, aminek ember formája van és ruhát visel, de belül nem tudni maradt-e még élő sejt, vagy csak tényleg por és hamu. De a forma még él, mozog és beszél, egészen élőnek tűnik. Még ügyeket is intéz, telefonhívásokat bonyolít. Ő maga is csodálkozik, hogy a test tovább élhet lélek nélkül.

Afrikában már várják. Csak remélni tudja, hogy az ottani emberek nem veszik észre a belső ürességet, és nem küldik haza azonnal, mert a szeme kifejezéstelen, arcizmai csak a bőrt tartják, egyántalán nem tud mosolyogni, sírni, szeretni és közömbös a szenvedéssel szemben. Mert hát végső soron segíteni megy, azért, hogy enyhítse mások szenvedését.”

Ez elég egyértelműen a „belső üresség” állapota. Így ez a két apró paragrafus segített nekem abban, hogy később összerakjam a képet, és rájöjjek, hogy miben is voltam benne. Ez akkor történt, amikor egy olyan motivációval kapcsolatos workshopra készültem, ahol igény volt arra, hogy a kiégéssel kössem össze a témát. Ekkor a szakirodalomból is hozzáolvastam. A magam példája, és a workshopon résztvevők reakciói pedig azt is mutatják, hogy nagyon is el tud menni ez a folyamat a végletekig, anélkül hogy megszólalna a vészcsengő.

Mégis, akkor mit vegyél észre?

Az érzelmi kiüresedést és motiválatlanságot megelőzi számos lépcső, ami végső soron arról szól, hogy robotként megyek előre a mindennapjaimban, még akkor is, ha érzem, hogy fognak a fékek. Nem is látok más alternatívát, mert a világom úgy fix, ahogy van. A kiégést megelőzik a „muszájok”, amelyeket tényként és szükségletként fogadok el, és részei a valóságomnak. Egy olyan valóságnak, ami kisebb vagy nagyobb mértékben, de mégis a folyamatos megfelelésről szól.

Én például mások helyett csináltam meg dolgokat, mert azt hittem, hogy ők nem tudják megcsinálni. Mások helyett vállaltam felelősséget, pedig mindenki a saját életért felelős. Mindezt észrevétlenül tettem az érzéseim és belső hangjaim elnyomásával, amíg azok aztán teljesen elhallgattak….Ennek eredményeképpen elveszítettem a kapcsolatot önmagammal.

Szerencsére van kiút, és nagyon sokat lehet tanulni belőle. Ehhez azonban el kell ismerni, hogy baj van. Örömmel tölt el, hogy egyre többen felismerik vagy gyanítják ezt az állapotot, és fordulnak hozzám, mint coachhoz a témával, alkalmazotti és vezető szinten is. Ez az önszeretet és a magas szintű tudatosság jele, és nagyon fontos lépés, amivel a teljesítményemet úgy fókuszálhatom, hogy közben az életminőségem is javul.

Szlávik Krisztina ACC
Coach & Motivációs Térkép tanácsadó
C-IQ Enhanced Skills Practitioner

A világodat Te teremted
You Create Your World

Irodalom:
Fülöp Emőke: A gyógyítók kiégése az empátia és érzelemszabályozás tükrében, Doktori (PhD) értekezés (Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, 2016)
Kovács Mariann – Kovács Eszter – Hegedűs Katalin: Az érzelmek szerepe a lelki kiégés alakulásában (Tanulmány, Szegedi Tudományegyetem 2008)

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon vagy hírlevél feliratkozáson keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel lehet dolgozni. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Például azért, mert az üvegen belülről bármelyikünknek kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén 🙂