A kínai mitológia egyik leghíresebb története a Majom király (Monkey King, Monkey god, Sun Wukong) legendája. A Majom rendkívüli szellemi képességekkel és fizikai erővel rendelkezik, amelyet viszont nem képes kontroll alatt tartani, és visszaél vele. Végül Buddha örök büntetésre ítéli azzal, hogy tenyere alatt tartja, ahonnan nem tud elmenekülni. Ötszáz év után végül a Kegyelem istennője (Goddess of Mercy, Bodhisattva Guanyin) segítségével menekül meg, úgy hogy feladatot – valamint egy speciális tiara szerű koronát, amellyel túlkapásait meg lehet állítani – kap. A küldetése az, hogy egy szerzetest kell elkísérnie és védenie az útján nyugatra, hogy visszaszerezzék a buddhista szútrákat (szent iratokat). A szerzetesnek van még két másik kísérője is, de a Majmot egy különleges képessége mindannyiuk fölé emeli, és emiatt egyben a leghatékonyabb védelmezőnek is bizonyul. Ő ugyanis, amikor ránéz egy emberre – legyen az egy gyönyörű nő, egy ártatlan gyermek vagy egy tehetetlen öregasszony, azonnal felismeri, hogy jó vagy rossz szándékkal van-e ott, és ennek megfelelően reagál.

Elég hasznos képesség, nem? Milyen lenne neked is egy olyan szupererővel rendelkezni, amelynek segítségével azonnal – a másodperc töredéke alatt, ahol még szavak, sőt gondolatok sincsenek – te is képes lennél olvasni egy másik ember szándékát? Ha azonnal el tudnád dönteni, hogy az illető a javadat akarja-e, és őszintén, együttműködően, az érdekeidet tiszteletben tartva közelít-e hozzád? Aztán pedig ennek a tudásnak a birtokában tudnád, hogy megnyílhatsz-e a másik felé vagy inkább hárítasz?

Nos, rendelkezel ezzel a szupererővel! Mindannyian rendelkezünk vele.

Megfigyelted már magadon, hogy mi történik, amikor kapcsolatba lépsz valakivel? Pl. leülsz egy ügyintézővel szemben egy kormányablaknál, vagy a barátnőd bemutatja neked a jövendőbelijét. Álláspályázó vagy, és először mutatkozol be. Munkáltató vagy és a jelentkezőt megpillantod. Jövendőbeli főnöködet bemutatják. Egy networking eseményen valaki odajön hozzád. Az élmény szinte azonnali. Nem tudod szavakba önteni, de a találkozás pillanatában valami azonnal eldől. Ezért foglalkoznak annyit cikkek, könyvek azzal, hogy hogyan keltsünk jó benyomást. Hogyan öltözzük, hogyan nézzünk valaki szemébe, hogyan fogjunk kezet. Ezek mind fontosak, mert jeleket küldenek a másik felé, de vigyázat, ez nem csak a külsőségekről szó, mert nem csak a látható jeleket vagyunk képesek olvasni!

A kapcsolatba lépés pillanatában biokémiai reakciók indulnak el az egész testben. Amint a másik fél úgy 3 méter közelségbe ér a szív már érzékeli a másik ember elektromos energia mezejét, érzéseit az adott pillanatban. A szívet emiatt ma már tudományosan is az idegrendszer részének tekintik, és szív-agynak is nevezik, mert ugyanúgy szervesen kapcsolódik az idegi hálózatokba, mint a többi agyrész. Valójában a szív reagál először, és adja az első utasítást az agynak, hogy baráttal vagy ellenséggel állunk-e szemben. Mert ez az első benyomás lényege – azonnal tudni, hogy milyen szándékkal közelít felénk a másik. Szándékában ott van-e az én érdekem is, vagy csak meg akar győzni, hogy azt gondoljam, érezzem és csináljam, amit ő szeretne, hogy gondoljak, érezzek vagy csináljak?

Mindehhez elég 7 századmásodperc.

Ez az idő még arra sem elég, hogy az agy más részei aktiválódjanak, a gondolkodás, a tudatos észlelés vagy a beszéd. Arra viszont elegendő, hogy a bizalom elenyésszen. A szív bekapcsolja az agy alsóbb részeit, a félelemközpont riaszt harcra, menekülésre vagy behódolásra késztetve minket. A beszéd blokkolódik, valódi hangunkat és azt a képességünket, hogy nyitottan és nyíltan kommunikáljunk és a helyzetnek megfelelően reagáljunk elveszítjük. Intuitív ösztönlénnyé válunk.

És mivel az agy más fejlettebb részei nem hozzáférhetők ilyenkor, új tapasztalatra és tanulásra már nem vagyunk nyitottak.

Így jobb híján, a következő 20 másodperc történéseiben régi emékeink aktiválódnak, amelyek az adott személyhez vagy más hasonló személyekhez kötődnek: bekategorizáljuk az illetőt, végső döntésre jutunk vele kapcsolatban, a figyelmünk befelé fordul, és  már egyáltalán nem fog érdekelni, amit a másik mond.

Miért fontos ezt tudni?

Ez egy csodálatos képesség és mindenkiben megvan. Lényege és ereménye, hogy valódi kapcsolat elinduhat-e két fél között, ahol mindketten nyitottak, kérdeznek és kockázat nélkül megoszthatják aggodalmaikat és gondolataikat. Ekkor bekapcsolhatnak az agynak azon funkciói is, amelynek segítségével a kép kitágul és mindkét fél nyitott lesz arra, hogy figyeljen, tanuljon, változzon, közösen dolgozzon és a jövőt tervezze. Kulcsa a tiszta szándék és ítélkezés mentesség, hogy ne csak a saját érdekeimet szem előtt tartva forduljak a másik felé, hanem kiváncsian, a felfedezés szándékával. Még ha tétje van akkor is. Még ha a másik fél nem szolgál rá, akkor is.

Manapság azonban inkább a félelem és bizalmatlanság elektromos jeleit sugározzuk egymás felé. Nagy nyomás alatt kell teljesítenünk, és nincs idő szöszölni holmi emberi kapcsolatokkal. Úgy kell eladnunk  magunkat vagy egy terméket, hogy a családunk aznapi betevője függ tőle. Amikor még ott nehezedik a vállunkra egy lakáshitel is, akkor nap mint nap ezzel a félelemmel megyünk be a munkahelyünkre és próbálunk emberi kapcsolatokat és bizalmat építeni. A másik fél pedig veszi a jeleket. Nem is érti miért, de érzi, hogy valami nincs rendben velünk. És valószínűleg vele sem, mert ő is ugyanazzal a félelemmel jár-kel. Rá is nehezdnek az elvárások, a főnöke elvárja tőleg a számokat, és őt is kérdőre vonja. Így aztán elkezdünk pozíciókban és fenyegetettségben gondolkodni. Okosnak és nélkülözhetetlennek kell látszanunk, ezért elkezdünk információt visszatartani, versengeni, harsányan érvelni, másokat ledorongolni, egymás háta mögött beszélni és egymásra mutogatni. Harcolunk a túlélésért. Ezért aztán újra és újra pörögni fog a régi mozi, mert stressz alatt az agy nem tud újat alkotni. Így persze munkahelyi reformok ide vagy oda, a forgatókönyv sosem változik. Otthon pedig a párkapcsolatok, barátságok esnek szét. Már szinte hozzá is szoktunk, hogy ilyen a világ. És ki emlékszik már arra, hogy ez azokon a bizonyos századmásodperceken múlott és múlik, és hogy bármikor átfordítható?

Ez egyben a Conversational Intelligence® üzenete is. Ezért tanultam, ezért szeretem.

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Beszélgess velem és teremts egy szebb jövőt magadnak

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! 🙂 A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya is vagyok.

Felhasznált szakirodalom:
Judith E. Glaser: Conversational Intelligence How Great Leaders Build Trust and Get Extraordinary Results