Mindnyájunk életében akadnak nehézségek és arculcsapások. Nem kellemes ezeket megélni, mert ezek azok az élmények, ahol mi a saját részünkről jóhiszeműek voltunk és/vagy beletettünk anyait-apait, míg mások ezt nem értékelték. Csalódottság, düh, kilátástalanság, reményvesztettség és miértek tömkelege kavarog bennünk. Gyakori, hogy a munkahelyünkön éjt-nappallá téve dolgoztunk és tényleg szívügyünknek tekintettük a szervezet érdekeit. Ennek ellenére nem kapunk elismerést, akár még a munkánkat is elveszítjük. A kapcsolatokban szintén tipikus, hogy amíg mi komolyan gondoljuk,  a másik fél lazábban veszi, és más értékek mentén él és hozza a döntéseit. Néha még más sem kell hozzá, egyszerűen mi magunk hibázunk akkorát időnként, ami önmagunkkal szemben tűnik arculcsapásnak.

Ez megingathatja a magunkba és másokba vetett hitet, de pont az a haszna, hogy olyan kérdéseket vet fel, amelyeket elfelejtettünk feltenni vagy nem is gondoltunk rá addig, hogy fel kellene tennünk. Ezért, ha visszagondolok, engem a legnagyobb pofonok és hibázások juttattak el egy következő szintre, mert rákényszerítettek, hogy másként válasszak és így változtassak. Addig nem vettem észre, hogy mit csinálok, és hogy miben vagyok benne nyakig. Nem voltam tudatos abban, amit akarok, és nem vettem észre, hogy mások életét élem. De ezt nem is mindig veszi észre az ember, és ez is természetes. Pontosan ezek az események nyitják fel fokról fokra a szemünket, hogy meglássunk azt, ami addig vakfoltjaink mögött volt. Viszont, ha már észrevettük, akkor eljött a változtatás ideje. Csernus szavaival, ekkor van vége a „tanuló időnek”, és ha ott ragadtunk az már „elvesztegetett idő”.

Az alábbiakban összeszedtem azokat a lépéseket, amelyek irányban tarthatnak, és amelyeket követve könnyebben átlendülhetsz a csalódásokon és a nehéz helyzeteken. Bár ezeket nem csak akkor érdemes alkalmazni, ha épp most próbálsz kimászni a gödörből, hanem preventív jelleggel is, megelőzésképpen. Mert azt is vedd észre, ha még csak egy kicsit rossz, nehogy elandalodj az egyre melegedő langyos vízben, mint az a bizonyos béka, amelyik megfőtt, anélkül, hogy észrevette volna…

Íme a három lépés, amit szerintem ebben a sorrendben érdemes megtenni:

# 1 Kezdj el szortírozni!

Tekintsd a veled történteket egy olyan felhívásnak, ami arra hívja fel a figyelmedet, hogy túlontúl tele van a fejed mindenfélével, és talán az életedet is fullon van. Kezdj el nemet mondani olyan dolgokra, amik nem jelentenek örömet és elszívják az energiáidat! Válogasd át a kapcsolataidat, korlátozd a lehangoló, energiavámpír, negatív személyekkel való kapcsolatodat, amennyire csak lehetséges! Pihenj többet!

#2 Kezdj el magaddal foglalkozni!

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ne mások megváltoztatásával foglalkozz! Gondold át, hogy hogyan szeretnéd látni magadat a jövőben! Milyen lenne az új éned, aki boldogabb a jelenleginél? Hogyan viselkedik? Hogyan reagál? Hogyan kommunikál? Gondold át, hogy ki vagy te és oda tartozol-e, ahol most vagy? Tényleg ott kell-e lenned, ahol vagy? Tényleg úgy és azt kell-e csinálnod, amit csinálsz? Úgy érzed, szerepet játszol és megfelelni akarsz? Tényleg nincs más választásod? Ha pedig van akkor, mit szeretnél? Hogyan tudnál változtatni? Hogyan szeretnéd alakítani a helyzetedet és jövőbeli szerepedet? Mit csinálnál szívesen? Milyen környezet lenne számodra elfogadó és inspiráló? Milyen kapcsolatok lennének számodra megfelelőek ehhez? Ki tudna ebben segíteni? Helyzetedtől függően vagy a környezetváltozás pl. egy munkahelyváltás lehet a megoldás, vagy saját magad hozzáállásnak és kiállásának kell változnia ahhoz, hogy jelenlegi környezeted másként viszonyuljon hozzád.

#3 Kezdj el teremteni!

Tekintsd lehetőségnek azt, ami történt! Kezdj el tudatosan választani abban, hogy mit csinálsz és mit nem csinálsz! Kezdj el kisebb-nagyobb lépésekben haladni, afelé a kép felé, amit látni akarsz magadról és az életedről! Választásaidban ez a kép legyen a GPS. Közben pedig felejtsd el a hibázástól való félelmet, mert az megbénít! Ne akarj végre mindent elsőre tökéletesen csinálni, mert, amikor valami újat alkotunk nincsenek biztos válaszok, és ez akkor is igaz, ha a saját életünk megalkotásáról van szó. Keress támogatást, kérj segítséget! Ne megmondóembereket, hanem olyanokat, akik segítenek felemelkedni, meglátni az erősségeidet, és a továbblépéshez erőt adnak! Próbálj ki új dolgokat és nyiss új irányokba!

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Mert a boldogság neked is alanyi jogon jár!

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya is vagyok.

Photo attribution: https://www.flickr.com/people/secretlondon/