Az előző héten arról írtam, hogy sokszor észre sem vesszük azokat a jeleket, amelyek a változtatás szükségességének előszelei, amíg aztán az önbecsülés alacsony szintjére, a kiégés határára és betegségekbe nem sodródunk. Ebbe az állapotba pedig gyakran azért kerülünk, mert túl sokat vállalunk fel, mindent kontroll alatt akarunk tartani és mindent tökéletesen akarunk végrehajtani. Ilyenkor saját személyes vágyaink és igényeink a szőnyeg alá kerülnek, amihez pedig régi hiedelmeink, félelmeink és a körülöttünk lévők félelmei is készségesen asszisztálnak. De akármilyen helyzetről is legyen szó, változtatni nem könnyű. Amikor ott vagyunk, hogy változtatni kéne, akkor döntéseink többnyire másokra is kihatással lesznek, ami további dilemmákhoz vezet.

Én mégis arra biztatlak, hogy ne várj, mert ami neked jó, az végső soron a körülötted lévőknek is jó lesz! Ezért összeszedtem azt az öt kicsi, de nagyon is hatékony lépést, ami mentén elindulhatsz:

#1 Ismerd el, hogy gondod van!

Az első lépés, hogy véget vetsz az önbecsapásnak és elismered, hogy gondod van, és hogy nem érzed jól magad. Nem próbálod többé bemagyarázni magadnak, hogy jó ez így, nem szépítesz és nem próbálod elhitetni magaddal, hogy bagatell és indokolatlan igényeid vannak, amelyek nem reálisak. Még akkor sem, ha úgy érzed nincs jogod hozzá, mert „nem olyan rossz a helyzet”, vagy „lehetne rosszabb is”, „az ő szempontjából neki van igaza”, „nem tettem meg a tőlem telhető legtöbbet”, „szegény azért viselkedik így velem, mert nehéz gyerekkora volt”, „ő már csak ilyen”, „kockázatos lenne változtatni” , vagy hogy a „ társadalom ezt várja el” stb. Szóval nem játszmázol tovább magaddal. Apropó, a „gondot” – vagyis a változtatás szükségességét – leginkább onnan ismered fel, hogy visszatérően agyalsz rajta, elgyengülsz, amikor rá gondolsz, csapdahelyzetben érzed magad, és legszívesebben menekülnél, ha tehetnéd. És, hát sajnos az is reális az életben, hogy egyszerre több „gondod” is van, vagyis több életterület egyszerre érintett.

#2 Tudd meg mit szeretnél!

A fejlődés és változás legnagyobb akadálya az, hogy arról gondolkodunk és beszélünk, amit NEM szeretnénk, arról amit elkerülni akarunk, illetve arról, hogy miért nem tudunk változtatni. De hogyan segíthetné ez a teremtést és változást? Sehogy, mert ez még jobban lehúz és beledöngöl egy negatív spirálba. Tudom, hogy vannak olyan helyzetek, amiből szinte lehetetlennek tűnik a kiút, de szerinted mi lesz abból, ha még arra sem adsz engedélyt magadnak, hogy elképzeld mit szeretnél?? Ezért ha változtatni akarsz vagy azt akarod, hogy valami változzon akkor a figyelmedet helyezd át arra az állapotra, amit szeretnél. Enélkül nem fog menni. Fogalmazd meg magadnak képekben vagy szavakban az ideális helyzetet.

#3 Azonosítsd be az első lépést!

Nem, nem, még nincs szükséged részletes változtatási tervre és részcélokra! Lehet, hogy furcsa, mert a csapból is az folyik, hogy pontos, tervezhető célok nélkül nincs változás és eredmény, de ez nem feltétlenül igaz. Sőt tudományos bizonyíték van arra, hogy a célok sokszor ellentétes hatást váltanak ki, vagyis demotiválnak. Ez nyilván akkor van, ha olyan célokat kell teljesítenünk, amelyeket mások testáltak ránk, vagy magunknak tűzünk ki, úgy hogy nem igazán hiszünk benne. Ezért én nem mondom, hogy legyen célkitűzésed, akció terved, stratégiád vagy bármi olyasmi, ami túl nagy falat, kivéve persze, ha téged ez ténylegesen motivál, és kívül-belül jó érzéssel tölt el. Ha még nincs ilyen, és nem is érzel késztetést rá, hogy legyen, akkor gondold át mi az az első kis lépés, amit megtehetsz a saját érdekedben, ami enyhíthetné a gondodat. Ne küzdj vele sokat, mert bármi apróság is lehet, sőt kifejezetten arra biztatlak, hogy apróság legyen! Nem kell aktív cselekvést választanod, hanem lehet „passzív” is, például, hogy magadat, a helyzetet és a szereplőket figyeled egy darabig, tehát tudatosabb leszel és információkat gyűjtesz. Mert minden változtatási folyamat alapja a tudatosság, amikor ítélkezéstől mentesen önmagad és mások szemlélőjévé válsz.

#4 Tedd meg az első lépést!

Amit így kitaláltál, vidd át a gyakorlatba, csináld meg. Valószínűleg most már nem lesz olyan nehéz, mert tudod mit szeretnél, és valami számodra elfogadhatót és megvalósíthatót találtál ki első lépésnek. Ha viszont még mindig kivitelezhetetlennnek tűnik az első lépés vagy nagyon ellenállsz, akkor dolgozz még rajta, találj ki más irányt, egy még kisebb lépést vagy adj még egy esélyt ugyanannak a lépésnek, egészen addig, amíg valami apró eredmény be nem következik.

# 5 Haladj tovább lépésenként!

Ha sikerült az első lépés, ne bagatellizáld el, hanem gondolj magadra elismeréssel! Majd pedig találj ki egy következő lépést, amivel segíthetsz magadon. Ez is lehet bébi lépés és mini kísérlet, amíg aztán el nem kezdesz szárnyalni! Mert elárulom, hogy ezen az úton haladva előbb-utóbb kikristályosodnak a részletek és az egész kép is, tele leszel új felismerésekkel, majd pedig megjelennek a tervek, megjelenik a célkitűzés, a struktúra és a stratégia, mert amikor eljött az ideje, természetes módon megszületik az igényed és az ötleteid is minderre.

Szlávik Krisztina
Coach & C-IQ Enhanced Skills Practitioner
Mert a boldogság neked is alanyi jogon jár

Ha szívesen olvasod az írásaimat, és szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy Teremtő Beszélgetés akkor a weboldalamon keresztül lépj velem kapcsolatba! Az ország, sőt a világ bármely részéről kereshetsz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy Skype-on is ugyanolyan eredményességgel tudunk dolgozni. Angol nyelven is színvonal vesztés nélkül állok rendelkezésre. És hogy miért kell néha más valaki is ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni? Mert a palackon belülről kihívás elolvasni, hogy mi van a címkén! A rólam szóló fényezős rész itt van, de amúgy egyszerű ember és családanya is vagyok.